Sfatul specialistului: Ce pericole ascunde prezența furnicilor pe trunchiul pomilor fructiferi?

Prezența furnicilor într-un număr mare urcând sau coborând pe trunchiul pomilor din livadă este un semn care ar trebui să îi îngrijoreze pe proprietarii exploatației. Fenomenul trebuie atent urmărit întrucât numărul furnicilor poate fi corelat cu prezența afidelor, adică a păduchilor de plante!

Potrivit agrointel.ro, în relația lor cu afidele, furnicile pot fi considerate ”fermieri”. Adică ele ”cresc” și au grijă de afidele de la care obțin o hrană valoroasă. Despre afide, se știe că ele atacă un număr mare de specii de plante printre care și legumele. Păduchii de plante sunt insecte cu corpul moale, mobilitatea fiind mult redusă din cauza riscului de deshidratare. Au culori diferite – transparente, verzi gri, maro roz, culori dobandite în funcție de seva cu care se hrănesc. Cele mai multe dintre speciile de afide sunt monofage însă există și excepții ca Myzus persicae, care este polifag, atacând un număr de câteva sute de plante gazdă.

Pe plante, afidele se găsesc cel mai adesea grupate pe colonii în apropierea principalelor vase de transport ale frunzelor sau pețiolului. Aceste insecte înțeapă frunzele sau pețiolul înfingând trompa în vasele de transport și sug seva elaborată a plantelor. Din această cauză, frunzele atacate se îngălbenesc și apoi se usucă.

Concentratia mare de glucide prezentă în sevă face ca afidele să excrete cantități considerabile de glucide sub forma așa numitei „ roua de miere”. Afidele pot înțepa și vasele lemnoase uneori (conținutul de glucide sau aminoacizi fiind de circa 1% fata de concetrațiile din seva elaborată) sugerându-se ca acest lucru este din cauza necesității de hidratare suplimentare a păduchilor, însa nu sunt elucidate pe deplin toate motivele pentru care se întamplă acest lucru, iar o altă explicație este legată de reglarea osmotică.

De asemenea, capacitatea de a secreta cantități mari de glucide crează o relație mutuală, aproape o simbioză între afide și furnici, care se hrănesc cu „roua de miere” și în schimb protejează afidele de numeroși prădători naturali.

Astfel, în timpul verii, dacă sunt observate furnici cu trasee pe frunzele sau lăstarii din vârf, poate fi un semn de infestare a plantelor cu păduchi, observarea din timp și luarea măsurilor de control contra afidelor fiind imperios necesară.

Potrivit specialiștilor companiei Marcoser, metoda cea mai eficientă în cazul combaterii păduchilor de plante, este combaterea chimmică cu produse de contact, în primul rând și produse sistemice. Insecticidele utilizate pentru combaterea afidelor sunt: Actara 25 WG, Confidor Energy, Decis Mega 50 EW, Eforia 045 ZC, Fastac 10 EC, Faster 10 EC, Karate Zeon, Mavrik 2 F, Mospilan20 SG, Movento 100 SC, Nuprid 200 SC, aplicate în dozele omologate pe suprafață, mai scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un autoturism a intrat în vitrina unui magazin! (Foto)

astăzi, 19:21

La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de stingere echipată cu modul pentru descarcerare, alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava. P...

LA MULȚI ANI! Actrița care a debutat pe scena de la Botoșani împlinește astăzi 86 de ani! (Video)

astăzi, 19:04

S-a născut pe 21 decembrie 1938, în casa căpitanului Marcu Mărculescu, medic la regimentul din Aiud, şi a soţiei sale Eugenia Despina Banos. A copilărit la Craiova, în casa bunicilor...

Cozonacul din comunism: Ambalajul pe care botoșănencele îl strângeau tot anul pentru a tapeta tava!

astăzi, 17:50

În comunism, mai ales după 1980, s-au simțit lipsurile și când era vorba despre cozonac, iar acum pare greu de crezut că gospodinele trebuiau să strângă ouă cu o lună î...