Nu aruncați cojile de ouă! Iată 5 idei pentru a le folosi în grădină și nu numai!

Nu aruncați cojile de ouă! Iată 5 idei pentru a le folosi în grădină și nu numai!

Cojile de ouă sunt cel mai adesea aruncate fără să se țină cont că ele reprezintă una dintre cele mai bune surse de calciu, nitrogen și alte substanțe organice folositoare solului. Astfel, cojile de ouă sunt ușor de folosit pentru a ajuta culturile de legume din grădină fie să se dezvolte, fie să se apere de dăunători periculoși. Mai mult, cojile pot ajuta și micii crescători de găini pentru că sunt o sursă gratis de supliment de calciu pentru păsări.

Iată 5 moduri în care cojile de ouă se pot folosi în grădina de legume:

1. Cojile de ouă – fertilizant/sursă de calciu pentru tomate, ardei și vinete

Cojile de ouă sunt un produs al naturii și, în consecință, posedă mulți dintre nutrienții solicitați de plante. Adăugați coji pisate la baza gropilor de plantare, în special pentru tomate, ardei și vinete. Aceste culturi sunt susceptibile să se îmbolnăvească mai frecvent din cauza deficienței de calciu.

2. Cojile de ouă pot deveni "ghiveci" pentru obținerea plantelor din semințe

Coaja de ou poate îndeplini funcția de ghiveci pentru plantele aflate în faza de sămânță. Mai târziu răsadul împreună cu suportul natural se pot transfera cu totul în gradină. Ingrijește cu atenție viitoarea plantă și, când a crescut suficient de mare pentru a fi transferată, nu trebuie decât să spargi cu atenție coaja de ou și să pui plăntuța, cu tot cu pământ și rămășițele de coajă de ou, în grădina ta sau într-un ghiveci mai mare. Coaja de ou rămasă se va descompune și va hrăni rădăcina plantei.

3. Cojile de ouă pot reprezenta capcane pentru melcii cu sau fără cochilie

Cojile mărunțite (nu cele pisate până la stadiul de praf), colțuroase, constituie o măsură eficientă împotriva melcilor cu sau fără cochilie (limacși) și altor dăunători. Aplicate în jurul plantelor, la suprafață, ele previn stricarea răsadurilor și secționarea tulpinilor la nivelul solului de vietățile care nu tolerează suprafețele tăioase.

4. Cojile de ouă se pot folosi la obținerea compostului

Dacă nu plantați tomate și nici nu sunteți în situația de a ține sub control dăunătorii, folosiți cojile de oua pur și simplu pentru obținerea compostului de grădină. Puteți adăuga cu încredere coji de ouă bine mărunțite (ideal, sub formă de pudră) în compost și puteți hrăni, apoi, plante ca broccoli, varză, morcovii, conopida, țelina, cireșii, merii, piersicii, perii, pepenii, strugurii, salata, cartofii, etc.

5.Cojile de ouă se pot folosi în hrana găinilor 

Dacă aveți păsări de curte de hrănit, "strecurați" câteva cojițe de ou în mâncarea pe care le-o oferiți. Femelele, în special cele care au depus de curând ouă sau care se pregătesc, necesită calciu suplimentar și vor aprecia cu siguranță!

Sursă selectivă: www.gradinamea.ro via agrointel.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
319

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
547

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
161

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...