Libertatea și satisfacțiile pe care ți le oferă conducerea unei mașini nu se compară cu nimic altceva. Iată care sunt condițiile pentru obținerea permisului de conducere și ce pași trebuie să parcurgi înaintea de a te putea așeza la volanul unei mașini.
Conform Codului rutier, pentru a putea obține permisul de conducere Categoria B este necesar să fi împlinit 18 ani. Permisul de conducere poate fi obținut chiar și de la 16, dar numai pentru categoria inferioară B1. Aici intră cvadricicluri a căror masă nu depășește 400 kg și care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 15 kW, scrie auto-bild.ro.
Examen auto 2019: Pasul 1 – Școala de șoferi
Primul pas pentru obținerea permisului de conducere (presupunând că este deja îndeplinită condiția vârstei minime) este înscrierea la o școală de șoferi. Pentru a putea începe cursurile aveți nevoie de buletinul de identitate și de aviz psihologic. desigur, trebuie plătită și taxa de școlarizare, care depinde de fiecare școală de șoferi în parte.
Examen auto 2019: Pasul 2 – Întocmirea dosarului de examen auto
Pentru depunerea dosarului în vederea susținerii examenului ai nevoie de următoarele acte:
1. fișa medicală (eliberată de una dintre policlinicile agreate de Poliția municipiului de care aparțineți);
2. fișa de școlarizare (valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisă de școala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică;
3. avizul psihologic;
4. certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate și, după caz, copia hotărârii judecătorești de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii;
5. două fotografii tip permis de conducere;
6. copie după BI sau CI pe format A4, diplomă de studii, permis de conducere (dacă este cazul);
7. chitanța de plată a contravalorii taxei de examen auto;
8. chitanța de plată a contravalorii permisului de conducere.
Examen auto 2019: Pasul 3 – Susținerea examenului
După finalizarea școlii de șoferi și întocmirea dosarului pentru examenul auto, te poți înscrie pentru susținerea examenului auto. Prima probă care va trebui susținută este proba teoretică. Dacă treci de acesta te poți programa pentru proba practică. În caz contrar, vei putea să susții din nou proba teoretică, după cel puțin 15 zile.
În privința probei practice, candidatul se va prezenta unde i s-a indicat de către lucrătorul de la ghișeul de programare. În cazul în care trece și de această probă, obține permisul de conducere. În cazul în care nu trece de acestă probă, va putea să o susțină din nou, după cel puțin 15 zile, dar în cel mult un an de la terminarea școlii de șoferi, mai arată sursa citată.