Toţi cei care pleacă la drum pe timp de iarnă ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a petrece, neplănuit, o noapte în maşină. Vremea rea, o avarie la maţină, pană de combustibil, înzăpezirea sunt câteva dintre cele mai întâlnite cauze ale blocajului. Petrecerea unei nopţi în propria maşină nu trebuie să fie neapărat o experienţă care să pună viaţa în pericol.
Primul lucru ce ar trebui făcut este crearea unei truse de supravieţuire, făcută după nevoile fiecăruia, după anotimp şi după locaţie. Întotdeauna se pleacă la drum cu un rezervor plin de combustibil, baterii bune, cauciucuri potrivite şi sistemul de încălzire verificat.
Prima regulă după ce aţi rămas blocat este de a nu intra în panică. Rămâneţi la maşină şi folosiţi trusa din dotare.
Maşina oferă un adăpost şi un semnal eficient. Nu se pleacă din maşină! Aici e mai cald decât afară, e mai uscat şi se oferă şi protecţie împotriva viscolului.
Iată mai jos şi lista cu obiectele ce trebuie să facă parte din trusa de iarnă:
– telefon cu încărcător;
– sticlă de apă;
– mâncare deshidratată;
– hrană plină de carbohidraţi;
– hârtie igienică;
– serveţele;
– trusa de scule;
– fumigene;
– funie;
– lopată;
– pătura sau sac de dormit;
– lanterne;
– chibrituri;
– trusă de prim ajutor;
– cuţit;
– haine în plus;
– un radio portabil cu baterii;
– lumânări pentru urgenţă;
– mănuşi;
– antiderapant.
… şi lista poate continua în fucţie de nevoile fiecăruia
În multe zone din ţară, aventurarea pe drumurile judeţene sau chiar naţionale poate să vă pună viaţa în pericol. Potrivit pompierilor, nişte operaţiuni simple precum curăţarea periodică a ţevii de eşapament de zăpadă sau aprinderea luminii din interior pe timp de noapte pot să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte atunci când rămâneţi înzăpeziţi.
(sursa: Radio Iaşi)