Copiii, banii și sexul, principalele motive de conflict în cuplu

Copiii, banii și sexul, principalele motive de conflict în cuplu

Certurile în familie sunt inerente, pentru că orice cuplu, indiferent cât de sudat ar fi, e alcătuit din indivizi diferiți, cu opinii și perspective de viață diferite. Prin urmare, dezacordurile și certurile sunt inevitabile.

Deși acest lucru nu înseamnă că cei doi parteneri nu se mai iubesc, pot apărea dificultăți în gestionarea certurilor. Uneori, un conflict în cuplu poate fi o cale pentru a ne cunoaște și înțelege mai bine, relatează Totuldespremame.ro

Iată ce scrie psihologul Mariana Paraschiv despre certurile în familie într-un articol publicat de smartliving.ro:

Atunci când ne îndrăgostim, se eliberează un cocktail de neurotransmițători responsabili de fericire, deoarece ea este foarte relevantă pentru supraviețuire și evoluție. De aceea simțim fluturi în stomac și plutim pe norișori roz din vată de zahăr. Dopamina este eliberată atunci când căutăm iubire și avem sentimentul că partenerul este „the one”.

Tot ea ne avertizează că nevoile noastre sunt pe cale de a fi satisfăcute. Oxitocina este stimulată de atingere și de încredere. Serotonina este eliberată când primim iubire de la persoana dorită, sau când persoana dorită suntem noi și primim admirație de la alții. Ne simțim atât de bine, încât avem tendința de a o căuta tot timpul.

Ce urmează după perioada cu fluturi în stomac

Totuși, creierul nostru a evoluat pentru a susține reproducerea, nu pentru a ne simți bine tot timpul. De aceea, acest sentiment de fericire nu este permanent. Atunci când înțelegem cum funcționează neurotransmițătorii din creierul nostru, putem avea așteptări realiste în ceea ce privește dragostea, partenereul sau relația și putem construi o bază solidă pentru cuplul nostru.

Așadar, după perioada „oarbă” a îndrăgostirii, putem trece la etapa următoare. „Eu” și „tu” sunt înlocuite cu “noi”, apare dorința de consolidare a relației prin intimitate, angajament și considerație reciprocă, bazate pe nevoia și plăcerea de a fi împreună.

Nevoia de intimitate și angajament în cuplu

Intimitatea este dată de forța atașamentului reciproc, precum și de gradul deschiderii afective față de partener. Acest lucru ne dă sentimentul că există o comuniune emoțională și intelectuală cu partenerul nostru, astfel încât comunicarea cu acesta se desfășoară liber, spontan și fără bariere.

Ne simțim confortabil să vorbim despre temerile sau slăbiciunile noastre doar atunci când avem încredere că suntem ascultați și înțeleși de celălalt.

Angajamentul presupune voința și dorința de a menține relația și implică disponibilitatea de a face lucruri atât pentru partener cât și pentru relație. Suntem angajați într-un cuplu atunci când decidem să rămânem alături de partenerul nostru atât la bine cât și la greu. Iar greul, uneori, este dat de un conflict în cuplu.

Agonie și extaz

Considerația reciprocă generează sentimentul încrederii, confirmării și valorizării. Partenerii au nevoie de prețuire reciprocă pentru menținerea încrederii și a stimei de sine.

Așadar, odată cu trecerea timpului, relația de cuplu se consolidează oferind stabilitate și familiaritate. Cu toate acestea, apar și certurile. Există surse comune de conflict în cuplu pe care majoritatea le experimentează. Cheia este modul în care sunt abordate și felul în care gestionăm aceste zone, astfel încât relația noastră să fie armonioasă și mai puțin conflictuală.

Cearta nu poate fi evitată, întrucât suntem doi indivizi diferiți cu nevoi diferite, uneori chiar și cu valori și credințe diferite. Împreună, învățăm atât să stabilim limite sănătoase pentru noi, cât și să le respectăm pe ale celuilalt.

Copiii, o sursă de conflict în cuplu

Poate părea dificil să crești copii în aceste vremuri. Presiunea de a avea copii de succes într-o lume din ce în ce mai competitivă crește preocupările părintești. Concentrarea excesivă pe copii creează o familie centrată doar pe nevoile lor.

Partenerii de cuplu au din ce în ce mai puțin timp și mai puține lucruri despre care să vorbească. Momentele de conexiune sau de bucurie devin rare, iar conflictul în cuplu capătă amploare. Este necesar să găsiți timp pentru voi și nevoile voastre, întrucât acest lucru va aduce beneficii relației și întregii familii.

Un alt motiv obișnuit de ceartă este atunci când părinții se poartă alternativ ca polițistul bun sau rău. Limitele și regulile pe care le stabiliți în familie sunt extrem de utile în acest sens.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
16

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
288

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
170

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...