Un bărbat din Botoșani a învins în instanță Casa de Pensii din București. Manager amendat pentru lipsa transparenței instituționale

Un bărbat din Botoșani a învins în instanță Casa de Pensii din București. Manager amendat pentru lipsa transparenței instituționale

Magistrații Tribunalului din Botoșani au dat dispus amendarea directorului Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti, pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti prin care era obligat să comunice o informaţie de interes public. Procesul a fost intentat de un revoluționar din județ, care solicitase formula de calcul a pensiei sale. Petentul va primi o despăgubire de peste 27.000 de lei pentru întârzierea instituției de a răspunde.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, portal.just.ro, managerul Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti este sancționat cu „o amendă de 20% din salariul minim brut, pe economie pe zi de întârziere, începând cu data de 14 decembrie 2020 şi până la punerea în executare a dispoziţiilor Sentinţei nr. 139/28.05.2020 a Tribunalului Botoşani”, decizie care obliga instituția reclamată să comunice botoșăneanului modul de calcul a indemnizaţiei reparatorii lunare raportate la câştigul salarial mediu.

De asemenea, magistrații Secției de contencios administrativ și fiscal au dispus „plata către reclamant a unei penalităţi în cuantum de 100 lei pe zi de întârziere, de la data de 14 decembrie 2020 şi până la punerea în executare a sentinţei 139”.

În dosar, petentul are calitatea de „luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989”.

O sancţiune similară a fost aplicată, în luna mai a acestui an, şi secretarului de stat Puiu Nicolae Fesan, care coordonează activitatea Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

 

Spune-ne opinia ta