Țeapă de proporții: Tablouri false de Tonitza și Grigorescu, vândute cu semnătura unui expert avizat de Ministerul Culturii!

Cazul a început în urmă cu doi ani, cu percheziții în București, Iași și Botoșani, în legătură vânzarea unor tablouri realizate în secolul XIX și pe care erau falsificate semnăturile unor celebri pictori români.

Expertul în artă a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a emis false certificate prin care atesta autenticitatea a peste 200 de tablouri care, de fapt, doar imitau stilurile unor pictori români celebri.

 

De asemenea, el va trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității și să achite cheltuieli judiciare în valoare de aproximativ 40.000 lei. Victime ale înșelăciunii au fost oameni de afaceri, medici, profesori universitari, dar și firme specializate în expoziții de artă. Prejudiciul total este estimat la peste 440.000 lei, iar unii dintre păgubiți au început procese civile pentru recuperarea daunelor. Cazul a început în urmă cu doi ani, cu percheziții în București, Iași și Botoșani, în legătură vânzarea unor tablouri realizate în secolul XIX și pe care erau falsificate semnăturile unor celebri pictori români, potrivit ZiuaNews.

Citește și Tablouri false vândute în Botoșani, cu avizul unui expert al Culturii. Procurorii au descins sediile și locuințele suspecților

„În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 - decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora", anunțau la acea vreme autoritățile.

„Respectivele lucrări artistice nu sunt copii sau reproduceri ale unor picturi celebre. Erau achiziționate tablouri, din diferite surse, care aparțineau perioadei anilor 1800, în care au trăit pictorii. Fie nu erau semnate sau semnatura era ștearsă și aplicau o semnătură a unui pictor celebru. Acestea aveau un certificat de autenticitate eliberate de reprezentantul Ministerului culturii. Erau vândute, în medie, la un preț cuprins între 6000 și 7000 de lei", afirma PÎCCJ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Hramul de Primăvară al Catedralei din Dorohoi - 130 de ani de la primul hram al Catedralei!

astăzi, 10:00

Cu bucurie duhovnicească, enoriașii sunt invitați să ia parte la sărbătoarea hramului de primăvară al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Dorohoi, închinat Sfânt...

Început de weekend palpitant - Campionatul Național de Baseball începe la Botoșani!

astăzi, 09:20

Sâmbătă, 26 aprilie 2025, începând cu ora 10 A.M., pe terenul sintetic din comuna Stăuceni aflat la 8 km de Botoșani, se vor disputa două meciuri din prima etapă a Campionatulu...

Incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Putna, intervin pompierii cu 7 autospeciale!

astăzi, 09:13

În dimineața zilei de marți, 22 aprilie, un incendiu de proporții a izbucnit în localitatea Putna. Intervin pompierii militari și civili cu 7 autospeciale de stingere și o ambulanță...