Șase dosare penale deschise în urma controalelor din centrele sociale; unul vizează o evaziune de 500.000 de lei

Administratorii centrelor unde s-au descoperit fraude economice ar putea fi urmăriți penal.

Șase dosare penale deschise în urma controalelor din centrele sociale; unul vizează o evaziune de 500.000 de lei

Șase dosare penale au fost deschise de către organele de anchetă în urma controalelor efectuate în centrele de asistență socială din județul Botoșani, toate privind fraude economice, a declarat șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), comisarul Ioan Aniței.

Potrivit oficialului IPJ, dosarele vizează infracțiuni de evaziune fiscală, exercitarea fără drept a unei profesii și fals în declarații. Suspiciunile sunt legate preponderent de activitatea unor centre care prestau servicii sociale fără autorizație, sub paravanul cazării în regim hotelier.

„În momentul în care și-au schimbat codul CAEN au declarat în fals că desfășoară o activitate hotelieră, în realitate desfășurau o activitate de adăpostire a persoanelor vârstnice. Prejudiciul creat va fi calculat împreună cu ANAF și se efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani. Diferă sumele, în funcție de perioadă, noi am constatat la un centru că în perioada ianuarie – iunie ar fi undeva la 500.000 de lei bani rulați. Din ce am mai văzut noi, această practică este recentă. Absolut toate aspectele vor fi investigate sub aspectul infracționalității. Noi am mai avut în investigare centrele și anterior acestei campanii de control”, a afirmat Ioan Aniței.

Șeful IPJ Botoșani a precizat că evaziunea fiscală a luat amploare în ultimii ani, în perioada 2021 – 2023 fiind deschise 25 de dosare penale privind fraude financiare. În toate cazurile au fost investigate societăți private.

„Am înregistrat 25 de dosare, din care 11 la sesizare din oficiu și restul la plângeri, toate pe zonă economică. Nu am constatat nici anterior, nici în perioada asta infracțiuni împotriva persoanei, care să aibă ca parte vătămată o persoană cazată în aceste centre. Cert este că totul gravitează în jurul criminalității economice, sunt niște activități constituite în scop economic și vom aborda împreună cu Parchetul la modul cel mai profesionist această problematică. În dosarele pe care le-am instrumentat s-au mai dat soluții, în zece avem date soluții de clasare pentru că s-a plătit prejudiciul și o penalitate de 20%. Ultimele dosare deschise sunt in rem, urmează administrarea probatoriului și în funcție de caz va fi dispusă și urmărirea penală față de persoanele care administrează aceste centre”, a adăugat Ioan Aniței.

În urma controalelor desfășurate în centrele sociale din județul Botoșani, polițiștii au aplicat cinci amenzi și 33 de avertismente, în cuantum total de 46.500 de lei. Cea mai mare sancțiune a vizat deficiențe în sistemul de pază, amenda aplicată fiind de 10.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta