Responsabile de vot la alegeri, trimise în judecată pentru falsificare de rezultate!
BOTOSANI

Înainte de fiecare rundă de alegeri se vorbeşte despre fraude şi despre cum vor schimba ele voinţa poporului. De cele mai multe ori, dacă există, nu se descoperă, însă atunci când se descoperă, se ajunge la judecată. Asta au păţit două botoşănce, trimise în judecată pentru falsificarea rezultatelor alegerilor locale.

Responsabile de vot la alegeri, trimise în judecată pentru falsificare de rezultate!

   Foto: arhiva Ştiri.Botoşani.Ro

S-a întâmplat în urmă cu un an, odată cu alegerile locale. Potrivit anchetatorilor, după închiderea urnelor, când s-a ajuns la întocmirea documentelor, vicepreşedinta circumscripţiei electorale nr.34 George Enescu, Brânduşa R., ar fi determinat-o pe Viorica B., preşedinta biroului electoral al secţiei de votare 248 din Dumeni (comuna George Enescu), să falsifice procesul verbal de consemnare a rezultatului votării.

Practic, era vorba de reducerea numărului de voturi valabil exprimate obţinute de către PNL, care obţinuse peste 627 de voturi, în favoarea PMP, care obţinuse doar 13. Astfel, în procesul verbal s-a trecut 624 de voturi la PNL şi 16 la PMP. Cu aceste 16 voturi, PMP a reuşit să atingă pragul electoral şi a obţinut un mandat de consilier local, în defavoarea ALDE, care obţinuse 143 de voturi. În concret, Claudia Murariu de la ALDE a pierdut mandatul în favoarea Estrelei Apetroaie-Cristea, prima pe lista PMP.

Claudia Murariu a contestat numărătoarea, s-a făcut o renumărare a voturilor, însă contestaţia i-a fost respinsă. A urmat o altă contestaţie la Biroul Electoral Central, formulată de această dată de PSD şi ALDE, care solicitau anularea alegerilor, dar şi aceasta a fost respinsă. Astfel că s-a ajuns cu plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi.

Audiate de anchetatori, Brânduşa R. şi Viorica B. au afirmat că a fost vorba doar de o eroare umană strecurată în momentul transcrierii rezultatelor pe procesul verbal, dar documentele cu numărul de votanţi, voturi valabil exprimate şi voturi nule le contrazicea. Prin urmare, cele două femei au fost trimise în judecată pentru falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Dorohoi.

Primarul comunei George Enescu, Angela Toma Grădinaru (PNL), susţine tot varianta unei erori umane şi o pune pe seama grabei cu care rezultatele trebuiau trimis la Biroul de circumscripţie. "După ce am aflat la ce s-a ajuns, ne-am uitat pe rezultate şi am văzut că PMP avea nevoie practic de un sigur vot să atingă pragul electoral şi să intre în Consiliul local, nu de 3, cât s-a trecut în plus", a explicat Angela Toma Grădinaru.

Judecătorii vor stabili însă dacă a fost vorba de o fraudă şi ce se va întâmpla în continuare, mai ales că alesul local PMP face în continuare parte din Consiliul Local.

 

Spune-ne opinia ta