Magistrații instanței supreme l-au condamnat, vineri, pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la 9 ani și 10 luni ani de închisoare în dosarul "Polaris", decizia de la Înalta Curte nefiind definitivă, transmite Mediafax.
Mazăre a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese în formă continuată. Decizia poate fi atacată. În același dosar, în care DNA a acuzat un prejudiciu de 200 milioane lei, a fost judecat și omul de afaceri Sorin Strutinsky (originar din Botoșani, nota red.). Acesta a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni închisoare.
Fostul primar al Constanței, aflat în Madagascar, a mai fost condamnat, în februarie anul acesta, la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul plajelor retrocedate. Decizia din februarie a magistraților de la Înalta Curte este definitivă.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Polaris în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 şi a anunţat că cere azil politic în Madagascar.
În acelaşi dosar, sunt judecaţi fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.
DNA mai spune că, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Conform DMA, şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.
DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.
Sorin Gabriel Strutinsky este originar din Botoşani, însă a fost coleg de studii cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu la Institutul de Marină Civilă. La sfârșitul anului 2015, Agenţia Naţională de Integritate cerea procurorilor DNA să-l cerceteze pentru conflict de interese pe primarul Constanței, Radu Mazăre, acuzat că ar fi acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro unor firme în care unul din acționari este Sorin Strutinsky. De-a lungul timpului, cei trei - Sorin Gabriel Strutinsky, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescunu - au avut multe puncte comune: afacerile, sportul, imobiliarele. Sorin Gabriel Strutinsky a deținut părţi sociale şi a administrat mai toate firmele în care apăreau numele primarului Constanţa şi ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Ba chiar Strutinsky s-a aflat o vreme și la cârma televiziunii Neptun şi a ziarului Telegraf, business-urile de suflet ale lui Mazăre care, împreună cu prietenii săi într-ale afacerilor sau politicii, a pus bazele ziarului Contrast şi, mai târziu, ale Telegrafului. Strutinsky a fost și preşedintele Clubului Volei Municipal şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al federaţiei Române de Volei.