Penitenciarul Botoșani, învins în instanță de către un fost deținut

Penitenciarele Iași și Botoșani trebuie să-i plătească în solidar daune morale de 3.000 de lei unui fost deținut, condamnat la 4 ani pentru evaziune fiscală, care s-a plâns de condițiile necorespunzătoare din închisoare, potrivit unei decizii date de judecători. Sentință este definitivă.

Un caz care i-a împărțit pe cei doi magistrați de la Tribunalul București care făceau parte din completul care trebuia să soluționeze cazul. Judecătorii au amânat de mai multe ori pronunțarea, au repus cazul de două ori pe rol și a fost nevoie de un al treilea magistrat, denumit de divergența, să încline balanța în acest caz, scrie Ziare.com.

 

Motivul: deținutul fusese liberat condiționat pe 3 septembrie 2017, cu două săptămâni înainte de a intra în vigoare Legea recursului compensatoriu. Actul normativ prin care au fost eliberați condiționat aproximativ 20.000 de deținuți a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017. Legea prevede "compensarea" în cazul cazării în condiții necorespunzătoare: o scădere de 6 zile de pedeapsă din 30 de zile efectuate în detenție.

Cum fostul deținut nu a beneficiat de prevederile Legii recursului compensatoriu, a solicitat să fie despăgubit cu suma de 15.000 de euro cu titlu de daune morale. În cererea de chemare în judecată a invocat prevederile Codului Civil privind răspunderea civilă delictuala și jurisprudență CEDO.

Pe 1 februarie 2018, Petria G. a deschis procesul la Judecătoria Sectorului 2 București și a chemat în judecată penitenciarele Iași și Botoșani, Administrația Națională a Penitenciarelor și Statul Român, prin Ministerul Finanțelor.

El explică judecătorilor că a fost încarcerat pe 2 decembrie 2015 în Penitenciarul Botoșani, unde urma să execute o condamnare de 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. După 21 de zile de carantină, el a fost transferat în Penitenciarul Iași, unde a stat în cameră 11/5 de 26 persoane și în cameră 2/5 de 26 persoane, ambele camere având 38 mp.

În septembrie 2016, Petria G. a fost transferat la Penitenciarul Botoșani, unde a fost cazat în cameră 31/1 de 9 persoane, deși această cameră avea 18 mp, iar ulterior a fost cazat în cameră 24/5 în suprafața de 21 mp, unde au stat 12 persoane.

"Niciuna din camere nu era dotată cu mese și scaune pentru servirea hranei, iar grupurile sanitare făceau parte din cameră, fiind separate de restul camerei cu o perdea. Apa nu era potabilă, iar saltelele erau uzate și pline de ploșnițe sau alte insecte", susține bărbatul.

Totodată, spațiul destinat plimbării era inadecvat, în acesta nu puteau încăpea mai mult de 10 persoane, iar geamurile erau sparte, astfel încât pe timp de iarnă a trebuit să suporte frigul, iar în timpul zilei, acestea nu permiteau pătrunderea luminii naturale.

Petria G. a fost închis începând din 2 decembrie 2015 și a fost eliberat condiționat pe 3 octombrie 2017.

 

Judecătorii au decis greu

 

Pe 29 mai 2018, potrivit Ziare.com, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 2 a respins că neîntemeiată solicitarea lui Petria G. Cazul a ajuns în apel pe masa a doi judecători de la Tribunalul București.

 

La primul termen, pe 27 noiembrie 2018, procesul a rămas în pronunțare. Sentința a fost amânată inițial pe 5 februarie 2019 și apoi a fost amânată succesiv de încă două ori.

 

În februarie 2019, cazul a fost repus pe rol, iar Tribunalul a administrat noi probe, la termenul 26 martie 2019. Pronunțarea a fost din nou amânată.

 

Pe 12 iunie 2019, procesul a fost din nou repus pe rol, pentru constituirea unui complet de divergență, deoarece cei doi judecători aveau opinii contradictorii. Astfel a fost chemat un al treilea magistrat.

 

Pe 5 iulie 2019, Tribunalul a decis că Petria G. să primească daune morale de 3.000 de lei, bani care trebuie plătiți în solidar de Penitenciarele Iași și Botoșani. Decizia este definitivă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Educaţiei a pus demisia pe masa premierului: ”Nu dăm oameni afară, nu tăiem salariile!”

astăzi, 07:36

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat, luni seară, că, indiferent de măsurile care se iau în alte domenii, a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare şi nici...

Dilema ardeleanului! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Un ardelean se duce să-i cumpere soției un sutien, dar nu știe mărimea. Vânzătoarea îl întreabă: - Cum are sânii, așa ca niște pepeni? - Nu, nu așe! V&acir...

Calendar ortodox, 1 iulie: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma

astăzi, 07:00

Sfântul Leontie s-a născut în veacul al 14-lea, în Rădăuţi, din părinţi creştini dreptmăritori. A fost tuns în monahism cu numele Lavrentie la Mănăstirea Bogdana, iar...