Parchetul General a identificat cel putin 20 de aspecte de neconstitutionalitate in cazul modificarilor facute Codului Penal, potrivit unei analize care a fost realizata pe baza observatiilor primite de la unitatile si structurile specializate de parchet din cadrul Ministerului Public. O parte dintre modificari incalca Dreptul international.
"Avand in vedere modul in care au fost adoptate o serie de modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala, fara a fi luate in considerare observatiile si propunerile formulate de catre Consiliul Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, fara a exista o consultare si o colaborare reala cu institutiile judiciare investite cu aplicarea legislatiei penale, analiza realizata in cadrul Ministerului Public a fost inaintata subiectilor cu drept de sesizare a Curtii Constitutionale", arata Parchetul General, intr-un comunicat de presa.
Criticile de neconstitutionalitate vizeaza modificari controversate care au fost mediatize, cum ar fi: conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii, confiscarea extinsa, definitia functionarului public si infractiunile de favorizarea faptuitorului, marturia mincinoasa, traficul de influenta, abuzul in serviciu sau constituirea unui grup infractional organizat.
Mass-media a speculat ca o parte dintre aceste infractiuni ar fi cu dedicatie, dupa ce mai multi lideri politici sunt cercetati/judecati pentru aceste infractiuni. Analiza aspectelor de neconstitutionalitate identificate in cuprinsul legii de modificare si completare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a fost postata pe site-ul Ministerului Public.