Potrivit Codului Civil, căsătoria este uniunea liber consfințită între un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii, în scopul de a întemeia o familie, ea putând fi desfăcută prin divorț. Același Cod Civil stabilește și vârsta matrimonială, respectiv vârsta minimă de 18 ani, la care se poate căsători o persoană, indiferent de sex. Și asta întrucât legiuitorul este preocupat ca ambii soți să aibă, în momentul încheierii căsătoriei, capacitatea deplină de exercițiu, pentru a exprima un consimțământ valabil și a înțelege numeroasele și importantele consecințe care se desprind din încheierea căsătoriei.
Cu toate acestea, legiuitorul a prevăzut și excepția de la regula generală. Astfel, dacă există motive temeinice, minorul care a împlinit 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul.
Căsătorie cu avizul instanței din Dorohoi!
O astfel de cerere a fost înregistrată, la mijlocul lunii decembrie 2023, la Judecătoria Dorohoi. Părinții unei minore care a împlinit 17 ani au solicitat instanței să autorizeze căsătoria fiicei lor.
Instanța a pus cererea pe rol, magistrații emițând o decizie în acest sens în ziua de 9 ianuarie 2024.
Un fapt ieșit din comun în acest dosar este faptul că cei doi tineri care se vor căsători după ce instanța le-a acceptat cererea (cei doi fiind născuți în localități diferite din județul Botoșani) poartă același nume de familie.
”Admite cererea. Autorizează căsătoria minorei T. G. A., fiica lui H.T. și M.A., născută la data de (…), cu domiciliul în (…), cu pârâtul T. R. C., cu domiciliul în (…). Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Dorohoi. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 09 ianuarie 2024”, este soluția emisă de Judecătoria Dorohoi.