Un fost șef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Botoşani, Cristian Cucoreanu, a fost achitat de către judecători într-un dosar deschis de Direcția Națională Anticorupție – Suceava, în luna mai a anului 2015. În urmă cu câteva zile, Parchetul de pe lângă Tribunalul din Iași a decis renunțarea la urmărirea penală a acesuia, dar şi a lui Andrian Osolinschi, fost şef al Serviciului Resurse Umane din cadrul instituţiei, ambii acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu.
Temeiurile pentru care dosarele s-au închis cu absolvirea de vină a celor doi inculpați, constau în neputința vreunui procuror de a verifica acuzațiile pe care, potrivit unor surse, un inspector din interior le-a denunțat către DNA împotriva lui Cucoreanu, neexistând probe pentru capetel de acuzație: fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri, respectiv încetarea unor acuzații de a mai reprezenta o infracțiune de natură penală, ca urmare a modificărilor legislative. Celălalt comisar a fost, se pare, victimă colaterală, fiind bănuit de complicitate la presupusele fapte comise de către Cucoreanu.
„În cazul de faţă nu a rezultat, dincolo de orice îndoială că inculpatul Cucoreanu Cristian Augustin a urmărit promovarea ofiţerului cu încălcarea dispoziţiilor legale. Este cert că a susţinut făţiş că acesta merită să fie promovat, însă nu a exercitat presiuni sau ameninţări ca procedura să fie ocolită”, se arată în ordonanţa procurorilor.
Mai exact, cei doi șefi au fost pârâți că ar fi promovat în funcție ilicit un ofițer, lui Cucoreanu adăugându-i-se și presupusa faptă de utilizare a mașinii de serviciu în scopuri personale. Procurorii DNA au descins sediul IPJ Botoșani pe 7 mai 2015, când i-au preluat și escortat cu trupe de jandarmi pe cei doi așa-zis suspecți de corupție.
Potrivit celor precizate atunci de către procurori, „în calitate de Şef al Inspectoratului de poliţie Judeţean Botoşani, în virtutea funcţiei deţinute şi ca urmare a înţelegerii avute cu şeful serviciului Resurse Umane din IPJ Botoşani, comisar şef Osolinschi Andrian, de a numi într-o funcţie superioară pe inspector principal Şuhan Cristian Cezar, a emis Dispoziţia nr. I/599/29.12.2014, contrar Regulamentelor şi Ordinelor ce reglementează activitatea de personal în cadrul MAI, dispoziţie de numire în funcţie ce conţinea aspecte nereale referitoare la constituirea comisiei de identificare a personalului pretabil a ocupa o funcţie vacantă, numindu-l în această manieră pe inspectorul principal Şuhan Cristian în funcţia superioară de specialist I, comisar şef Cucoreanu Cristian Augustin încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu”.
Numai că instanța a decis că nu există nicio probă pentru niciuna dintre acuzații, chiar anchetatorii DNA renunțând pe rând, de-a lungul celor cinci ani scurși, la faptele pentru care se aplica urmărirea penală.
Găsit nevinovat, Cristian Cucoreanu se arată revoltat pe cei care au contribuit la intentarea procesului și la linșarea sa mediatică, considerând întregul dosar nu doar neîntemeiat, ci și intrumentat pe baza unor „turnători” rău intenționați. Acesta a declarat pentru Realitatea Dorohoiană:
„Cred că în România, această Constituție trebuie respectată și plecând de la art. 16 – “nimeni nu este mai presus de lege”, sper și mă voi strădui ca turnătorii din acest dosar, care au pus pe piste false organele statului, să răspundă! Mă refer aici atât la turnătorii oficiali din dosar cât și la cei neoficiali, care se cred anonimi și cerșesc acum locuri pe la politicienii botoșaneni sau prelungiri de activitate în funcții publice. Toată lumea mă întreabă, “De ce s-a întâmplat asta?”… Este cert, că jigodiile care au orchestrat această mizerie, au un singur crez – BANUL, iar ei nu-l puteau obține fără înlăturarea mea. În Poliție poți face carieră (să ocupi funcții), dar nu poți să faci și bani, iar dacă le faci pe amândouă, atunci e clar că nu le poți face respectând legea. Eu mă rog, ca Dumnezeu să le dea după suflet și minte, tuturor care au legătură cu acest dosar și după cum au știrbit, adevărul, onoarea și demnitatea”.
Potrivit unor surse, cel care l-ar fi denunțat pe Cucoreanu, ar fi Dumitru Aioanei, la momentul respectiv – șef al Compartimentului de Investigare a Criminalității Economice, acesta refuzând să semneze documente de promovare a unui ofițer, la propunerea lui Cucoreanu, părându-i-se supectă avansarea.
Fostul șef al IPJ Botoșani a fost suspendat din funcție, apoi a intervenit pensionarea, în momentul de față acesta fiind lector universitar.