Dosarul medicului defunct acuzat de DNA de luare de mită și trafic de droguri, repus pe rolul Tribunalului din Botoșani

Dosarul medicului defunct acuzat de DNA de luare de mită și trafic de droguri, repus pe rolul Tribunalului din Botoșani

Dosarul medicului sucevean acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de luare de mită, fals intelectual și trafic de droguri, care a decedat în luna aprilie a anului trecut, pe fondul infecției cu Covid-19, a fost repus, marți, pe rolul Tribunalului din Botoșani.

Adriana Lorena Bîrleanu a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în anul 2019, pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada ianuarie – mai 2018, în timpul mandatului de coordonator al Centrului Medical Judeţean (CMJ) din Suceava, subordonat Ministerului Afacerilor Interne.

Instanța botoșăneană a preluat dosarul și a emis o sentință în luna mai a anului trecut, prin care dispunea încetarea procesului penal. Procurorii anticorupție au atacat la Curtea de Apel din Suceava decizia magistraților, astfel că s-a stabilit rejudecarea solicitării vizând desființarea unor înscrisuri și a cererii privind confiscarea specială a bunurilor şi medicamentelor asupra cărora s-au instituit măsuri asigurătorii.

Marți, 26 ianuarie a.c., dosarul inculpatei a fost repus pe rolul Tribunalului din Botoșani, măsură dispusă atunci când se constată, cu prilejul deliberării, că anumite împrejurări de fapt sau de drept au rămas nelămurite. În detaliile publicate pe portal, se arată că procesul se poartă sub acuzația unică de luare de mită.

Procurorii anticorupţie au notat în rechizitoriul trimis instanţei că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, medicul ar fi primit de la mai multe cadre angajate ale instituțiilor de ordine publică sume de bani cuprinse între 50-100 lei.

„Banii respectivi au fost primiţi de inculpată pentru a întocmi şi elibera diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, eliberarea concediilor medicale şi a fişelor medicale, eliberarea unor reţete medicale, eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN”, precizau anchetatorii în fundamentarea trimiterii în judecată.

DNA arată că, pe 13 februarie 2018, Adriana Lorena Bîrleanu ar fi falsificat un document medical, prin aceea că făcut unele menţiuni contrare realităţii şi a omis cu ştiinţă să menţioneze diagnosticele reale în ceea ce priveşte examenul medical clinic la angajare al unei persoane.

„În intervalul februarie 2015 – mai 2018, Adriana Lorena Bîrleanu a prescris 244 reţete medicale cu regim special, privind medicamente cu conţinut stupefiant, pe numele a 12 pacienţi (dintre care 3 membri de familie) aflaţi în evidenţa scriptică a C.M.J. Suceava, fără ca prescripţiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienţilor să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente şi fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre emiterea reţetelor”, se menţionează în rechizitoriu.

Ulterior, spun procurorii, medicamentele ar fi fost ridicate de la farmacii de către Bîrleanu în scopul folosirii în interes personal.

„Acţionând în aceeaşi manieră, în ziua de 19 iulie 2018, Adriana Lorena Bîrleanu a obţinut medicamente cu conţinut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei reţete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se arată în document.

DNA precizează că la acel moment aceasta era cercetată sub control judiciar în prezenta cauză.

Anchetatorii arată că la data de 11 septembrie 2017 Adriana Lorena Bîrleanu ar fi fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliţiei rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conţinut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soţia unei persoane decedate, fără să deţină documente justificative în acest sens. 

„În cauză s-a dispus confiscarea unor sume de bani şi alte bunuri (medicamente) ce aparţin inculpatei, precum şi instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne în privinţa sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor, cu titlu de pensie militară de stat”, au arătat procurorii anticorupţie.

Medicul Lorena Adriana Bîrleanu se trata la domiciliu pentru infecția cu noul coronavirus, decedând în dimineața zilei de 25 aprilie 2020, la vârsta de 46 de ani.

 

Spune-ne opinia ta