Doi concubini care locuiesc în județul Iași, respectiv o femeie de 33 de ani și un bărbat de 39, care sunt în fapt frate și soră, au fost condamnați, joi, de magistrați, pentru comiterea infracțiunii de incest sub formă continuată. Aceștia fuseseră căsătoriți în urmă cu mai bine de un deceniu, însă instanța le-a anulat la scurt timp certificatul. Cei doi au împreună trei copii, astfel că Judecătoria i-a pedepsit pentru trei acte materiale penale, singurele care pot fi astfel dovedite.
Conform portalului instanței, Vasile D. a fost pedepsit la un an și trei luni de închisoare, iar sora lui Luminița, fostă soție, rămasă concubină, a fost condamnată la un an și două luni de detenție. Cele două pedepse sunt amânate, însă, fiind stabilit un termen de supraveghere de trei ani, timp în care ambii inculpați sunt siliți să presteze muncă în folosul comunității.
„Instanța dispune ca inculpații să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, fie în cadrul Primăriei comunei Mogoșești, fie în cadrul instituțiilor pe care aceasta le gestionează din punct de vedere administrativ”, se arată în sentință.
Ambii vor fi închiși, dacă femeia rămâne însărcinată din nou cu fratele ei
Conform definiției de caz a suspendării pedepsei, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul comite o nouă infracțiune, pedeapsa devine cu executare. În cazul de față, eventuala repetare a infracțiunii pentru care cei doi sunt pedepsiți se poate proba în cazul femeii.
„Atenţionează inculpata asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei în regim de detenţie în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, pe parcursul termenului de supraveghere, a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse, a neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile până la expirarea termenului de supraveghere sau în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere”, precizează Judecătoria din Iași.
Cum incestul nu poate fi dovedit decât prin procreare, practic, dacă inculpata rămâne însărcinată în următorii trei ani, iar tatăl se dovedește a fi fratele ei, ambii vor fi încarcerați.
Sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Cei doi nu știau că sunt frați când s-au căsătorit
Procesul celor doi frați a început pe 19 februarie 2020. Adevărul a ieșit la iveală în 2007, când s-au căsătorit, iar Luminița a dat naștere primului lor copil, o fetiță. Atunci, cei doi au afirmat că nu știau că au aceeași mamă. Dar, mai apoi, instanța le-a anulat certificatul de căsătorie. Chiar și așa, ei au continuat să locuiască împreună și au mai procreat doi copii.
Autoritățile au constatat că Luminița și Vasile au aceeași mamă. După ce l-a născut pe băiat, femeia l-a lăsat în grija părinților ei, a plecat din sat și s-a măritat din nou. Cu următorul bărbat, ea a făcut șapte copii, printre care și Luminița. Tânăra ar fi aflat de existența fratelui său după vârsta de 17 ani, de la mama sa, și, întrucât tatăl ei consuma frecvent băuturi alcoolice și făcea scandal, ea se refugia împreună cu frații săi mai mici în casa fratelui vitreg, Vasile.
„După ce inculpata a împlinit vârsta de 19 ani, deși cei doi știau că sunt frați, au întreținut raporturi sexuale, inculpata rămânând gravidă. Cei doi inculpați au îndeplinit formalitățile obligatorii și legale în vederea căsătoriei (declarând în fața ofițerului de Stare Civilă că nu există impedimente la căsătorie), mariajul dintre aceștia încheindu-se pe data de 22 noiembrie 2007. A doua zi, inculpata a născut o fetiță. Pe parcursul urmăririi penale, inculpații au recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina lor. Cei doi inculpați au declarat că, într-adevăr, începând cu luna octombrie 2006 și până în luna octombrie 2007, deși știau că sunt frați după mamă, au întreținut relații sexuale, că, în luna noiembrie 2007, au declarat în mod real, în fața ofițerului de Stare Civilă, că nu există niciun impediment la căsătoria lor și că, din relația lor, a rezultat o minoră”, au concluzionat atunci magistrații ieșeni, conform BZI.