Cum votăm pe 9 iunie? Președintele Biroului Electoral Județean Botoșani: ”Avem două tipuri oarecum benigne de abateri la alegeri!” (Video)

Cetățenii județului Botoșani se află înaintea unui tur de scrutin care are anumite particularități. Primul aspect, și cel mai important, este acela că pe 9 iunie 2024 vom avea două tipuri de vot: pentru autoritățile publice locale și pentru Parlamentul European.

Cum votăm pe 9 iunie? Președintele Biroului Electoral Județean Botoșani: ”Avem două tipuri oarecum benigne de abateri la alegeri!” (Video)

 (Judecător Lucian Lungu, președintele BEJ Botoșani  

Întrucât cele două tipuri de alegeri presupun o îmbinare a unor reguli diferite, judecătorul Lucian Lungu, președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Botoșani, a făcut o serie de precizări în cadrul emisiunii Invitatul de la Știri, moderată de Alina Șopu, cu privire la procesul electoral de duminică, 9 iunie.  

Ce va primi botoșăneanul care intră în secția de votare?

”Cetățenii care se prezintă la secția de votare pentru a-și exercita dreptul de vot, în primă fază se vor prezenta operatorului de calculator sau de tabletă care îi vor identifica și, pe baza actului de identitate, îi vor spune dacă pot vota la alegerile europarlamentare sau la alegerile locale”, a precizat judecătorul Lucian Lungu, președintele BEJ Botoșani.

Mențiunea este importantă pentru că, dacă pentru alegerile europarlamentare va putea vota orice cetățean care este în tranzit în județul Botoșani, pentru alegerile locale vor vota doar cetățenii care au domiciliul în județul Botoșani și numai la secția la care sunt ei arondați.

De asemenea, ca o condiție pentru a vota la secția în care sunt arondați, cetățenii trebuie să aibă reședința stabilită înainte de data de 11 aprilie 2024.

”Cei care au reședința stabilită după data de 11 aprilie 2024 nu pot vota la secția de votare la care sunt arondați potrivit reședinței, ci la secția de votare unde sunt arondați potrivit domiciliului. Aceasta ar fi specificitatea acestui tur de alegeri”, a precizat judecătorul Lucian Lungu.

Cinci buletine de vot!

După ce se fac aceste verificări de către operatorul de calculator, împreună cu președintele Biroului Electoral al secției de votare, i se prezintă cetățeanului dreptul de a vota la alegerile europarlamentare și la alegerile locale.

”Dacă are dreptul de a vota la ambele scrutine, cetățeanul va primi cinci buletine de vot. Aceasta este particularitatea pentru aceste alegeri din 9 iunie. Și anume că vor primi pentru alegerile autorităților publice locale patru buletine de vot: 1 buletin de vot pentru primar, 1 buletin de vot pentru Consiliul Local, 1 buletin de vot pentru Consiliul Județean și 1 buletin de vot pentru președintele Consiliului Județean. Separat de aceste patru buletine de vot, va mai primi un buletin pentru alegerile europarlamentare. Cu aceste buletine de vot, după ce va semna pe listele permanente, va primi o ștampilă pentru a-și putea exercita dreptul de vot, apoi se va îndrepta către cabina de vot. La ieșire din cabină, va introduce cele cinci buletine de vot în urnele special amenajate pentru cele cinci tipuri de buletine”, a precizat președintele BEJ Botoșani.

Ce se întâmplă în cabina de vot?

Cine are voie să intre în cabina de vot și care sunt situațiile în care votantul are dreptul să fie însoțit?



Cetățenii pot intra doar singuri în cabina de vot. În situații în care nu se pot deplasa sau se deplasează cu greutate, ei pot fi sprijiniți pentru a merge la urna de vot, însă nu de către membrii Biroului Electoral al secției de votare sau de către președintele Biroului Electoral, nici locțiitor sau operator. Aceștia nu au voie să participe la operațiunea de votare.

Însă au voie, alături de persoana care votează, rudele, dacă este vorba despre persoane în vârstă, de pildă, sau persoane care se deplasează mai greu.

Votez și fotografiez?

Un alt aspect des întâlnit: fotografierea buletinelor de vot. Ce repercusiuni au astfel de fapte și cum pot fi ele descoperite, mai ales că, în ultimii ani, tot mai des se întâmplă să vedem astfel de imagini pe rețelele sociale.

”Este o problemă cu care ne confruntăm - de dată recentă în mare măsură -, această explozie a digitalizării cetățenilor. Potrivit Biroului Electoral Central, cetățenii nu au voie să filmeze sau să fotografieze buletinele de vot, mai ales când merg la urnă. Este greu de controlat acest fenomen, din punct de vedere al măsurilor imediate. Și asta pentru că nimeni nu intervine în cabina de vot cu cetățeanul respectiv. Abaterile de acest fel sunt sancționate contravențional, dacă vorbim despre filmarea sau fotografierea votului”, spune judecătorul Lucian Lungu.

”Mesaje” pentru candidați

Fotografierea buletinului de vot nu este singura abatere care poate apărea. Există însă și o serie de abateri care, deși par a fi sancționabile, ele nu duc la nulitatea votului.

”Avem două tipuri oarecum benigne de abateri la alegeri. Cea în care unii cetățeni scriu mesaje pe buletinele de vot. Este un element cu o notă ușor amuzantă, dar buletinele de vot care conțin astfel de mențiuni rămân valabile dacă au ștampila pusă în patrulaterul respectiv și dacă respectă celelalte condiții. Un alt aspect, la ieșirea de la urna de vot, cetățeanul trebuie să introducă cele cinci buletine în urnele de vot separate. Se întâmplă să încurce urnele. Dar nu este un aspect care poate afecta procesul electoral, pentru că la sfârșitul zilei ele vor fi așezate pe categorii”, a menționat președintele BEJ Botoșani.

Cine poate solicita urna mobilă?

Un subiect delicat în desfășurarea procesului electoral îl reprezintă urna mobilă. Persoanele netransportabile din diferite motive pot formula o cerere pentru a beneficia de urna mobilă.



”Cererea a putut fi formulată din data de 27 mai și poate fi formulată și astăzi, la birourile electorale de circumscripție. Dacă cetățenii nu au făcut încă cerere, ea poate fi depusă direct la Biroul Electoral al secției de votare, fie fizic, fie prin email. Această cerere poate fi depusă de orice persoană, fără un mandat special. Cererea va fi apreciată de către președintele Biroului Electoral al secției de votare în funcție de documentele medicale puse la dispoziție. Aici nu avem un standard. Biroul Electoral Central ne-a sugerat și indicat că nu trebuie să avem neapărat de la medicul de familie adeverință că ești netransportabil, ci documente medicale care vor fi apreciate la momentul respectiv”, a explicat judecătorul Leonte.

Cum votează Diaspora?

Botoșănenii aflați departe de casă, în alte țări, vor vota doar pentru alegerile europarlamentare.

”Botoșănenii care nu se află în județ, ci în țări ale Uniunii Europene, pot vota la secțiile de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare, ei neavând posibilitatea de a vota și pentru alegerile locale. În situația în care aceștia, în ziua de duminică, 9 iunie, se vor afla acasă, în județul Botoșani, la secția la care sunt arondați potrivit domiciliului, atunci ei vor putea să voteze”.

Care sunt însă situațiile în care voturile devin nule sau sunt anulate?

Ștampila de vot trebuie imprimată pe unul dintre patrulaterele din interiorul buletinului de vot.

Dacă ștampila este imprimată pe două patrulatere, atunci acel buletin de vot este nul. Dacă pe buletinul de vot avem o ștampilă care nu este recunoscută, nu este certificată, buletinul de vot este de asemenea nul.

”Pot fi situații în care ștampila de vot nu atinge niciun patrulater dintre cele imprimate pe buletinul de vot sau sunt mai multe imprimări pe buletinul de vot, dar care nu ating niciun patrulater, de asemenea vorbim despre un vot nul”.

Care este diferența dintre un buletin de vot nul și unul anulat?

”Buletinul de vot anulat este cel care nu a fost folosit și, la sfârșitul procesului electoral, el este anulat de către președintele BE de secție, iar buletinul de vot nul este buletinul de vot care a fost folosit, însă el nu a fost folosit corespunzător”, spune președintele CEJ Botoșani.

Primele rezultate parțiale apar odată cu închiderea urnelor, însă ele pot fi diferite de rezultatele finale.



”În mod exact nu putem să spunem când vom avea rezultate finale. Vorbim de două scrutine de vot, pentru autorități publice locale și pentru europarlamentare, ceea ce presupune un volum de muncă suplimentar pentru Biroul Electoral Județean și pentru Statistică în a verifica cele cinci procese-verbale care se aduc pentru cele cinci tipuri de buletine de vot. Ceea ce reprezintă o nouă particularitate la acest scrutin. Nu știu dacă din anii 90 încoace am mai avut o situație asemănătoare, cu cinci buletine de vot. Au mai fost alegeri în care s-au prezentat pentru referendum și prezidențiale, sau referendum și alte tipuri de alegeri, dar au fost doar două buletine de vot. Iar duminică vom avea cinci buletine de vot, ceea ce presupune un număr imens de buletine de vot pe care trebuie să le procesăm la sfârșit”, adaugă judecătorul Lucian Lungu.

Președintele Biroului Electoral Județean a adresat un mesaj cetățenilor care votează duminică, 9 iunie 2024.

”Îndemn cetățenii să vină la vot, să respecte prevederile legale care sunt în vigoare, respectiv disciplina minimă ce se cere oricăruia dintre noi atunci când ne prezentăm la Biroul Electoral al secției de votare”, a conchis judecătorul Lucian Lungu, președintele Biroului Electoral Județean Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea: Programul filmelor!

astăzi, 08:30

Dar atunci când îl întâlnește pe Bird (Franz Rogowski), bărbatul misterios cu un aer jucăuș, viața ei este pentru totdeauna schimbată. „Întotdeauna caut po...

Calendar ortodox, 18 ianuarie: Sf. Ier. Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

astăzi, 08:04

Era din cetatea Alexandriei şi după neam era egiptean, dar avea şi unele rădăcini greceşti. Copil fiind, a cunoscut vremea prigoanelor, în timpul cărora voia să mărturisească dreapt...

Valeriu Iftime, despre scumpirea apei: „Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați!”

Friday, 17 January 2025

,,Prețul la apă va crește cu 36 de bani. Nu 2 lei, nu 7 lei, așa cum mulți dintre voi mi-ați semnalat în mesaje. Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați. Sunt mulț...