Comisia pentru legile Justiţiei: Hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată

Comisia pentru legile Justiţiei: Hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat un amendament la proiectul privind organizarea judiciară care prevede ca hotărârile judecătoreşti să poată fi semnate şi cu semnătură electronică calificată, scrie Digi24.ro.

Amendamentul propus de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost preluat de parlamentarii PSD din comisie. Propunerea urmăreşte asigurarea celerităţii în semnarea hotărârii judecătoreşti, în situaţii cu caracter excepţional precum pandemii, stare de război, urgenţă sau alertă, potrivit Agerpres.

„Prin implementarea semnăturii electronice autorizate în cazul hotărârii judecătoreşti se vor restrânge situaţiile la care judecătorii care au participat la judecarea cauzei sunt împiedicaţi să semneze hotărârile judecătoreşti, ceea ce ar atrage semnarea acestora de către preşedintele instanţei care nu a fost membru în complet”, se arată în motivarea amendamentului.

Reglementarea semnăturii electronice în conţinutul legii privind organizarea judiciară se încadrează în contextul dezideratului de digitalizare a instanţelor, au mai spus iniţiatorii amendamentului. Dezbaterile la proiectul legii privind organizarea judiciară, iniţiat de Guvern, au început marţi în comisia parlamentară.

Luni, comisia a dat raport favorabil proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, care a şi fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actriţa Sanda Toma a murit la 88 de ani

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
178

Acriţa Sanda Toma a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 88 de ani. Ea a fost considerată „unul dintre membrii cei mai importanți ai familiei Teatrului de Comedie&rd...

Polițiștii de frontieră, duși la pușcărie pentru familiarizare

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
201

Un nou scandal a izbucnit în Ministerul de Interne după ce a fost semnat un protocol între Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliției de Fronti...

Laurienii au spus „prezent” voluntariatului pentru vitamine (fotogalerie)

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
296

Câteva sute de kilograme de fructe și legume au fost donate de laurieni la finalul acestei săptămâni grație campaniei inițiate de Direcția Generală de Învățământ Preu...