Botoșăneni condamnați la 10 și 12 ani închisoare pentru uciderea unui bărbat. Motivul pentru care instanța a micșorat daunele morale!

Doi tineri au fost condamnați definitiv la 10 și 12 ani de închisoare pentru uciderea în bătaie a unui bărbat de 63 de ani. Victima fusese condamnată în trecut pentru uciderea soției și violarea fiicei!

Curtea de Apel Suceava a redus cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Ioan Ș. la 10 ani de închisoare (în loc de 12 ani de închisoare), pentru săvârșirea infracțiunii de omor. Această decizie a fost luată considerându-se că rolul acestui inculpat în săvârșirea infracțiunii de omor a fost mai redus decât cel al coinculpatului Dumitru Narcis N. Acesta nu a aplicat efectiv loviturile ce au cauzat decesul (chiar dacă au abandonat împreună defunctul, persoană în vârsta, în zăpadă, afară, într-o noapte de iarnă) și nici nu a inițiat el agresiunea (prima lovitură și cea mai gravă fiind aplicată de Dumitru Narcis N.).

Dumitru Narcis N. este condamnat la 12 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor.

Cei doi inculpați sunt obligați să plătească celor trei părți civile, în solidar, câte 5.000 lei (în loc de câte 5.000 de euro) cu titlu de daune morale.

Cei doi inculpați sunt obligați să plătească părților civile, în solidar, următoarele sume:

-fiului victimei – 5.000 de lei, daune morale (inițial, Tribunalul Botoșani a considerat că daunele morale erau de 5.000 de euro);

-fiica victimei – 5.000 de lei, daune morale (inițial, Tribunalul Botoșani a considerat că daunele morale erau de 5.000 de euro);

-fiica victimei – 5.000 de lei, daune morale (inițial, Tribunalul Botoșani a considerat că daunele morale erau de 5.000 de euro);

-sora victimei – suma de 10.000 lei, cu titlu de daune materiale;

-sora victimei – suma de 5.000 lei, cu titlu de daune morale și 4.500 lei daune materiale;

-sora victimei – suma de 2.000 lei, cu titlu de daune materiale.

Decizia este definitivă.

La data de 30 decembrie 2021, inculpații se deplasau cu un atelaj hipo spre locuința celui din urmă, context în care s-au întâlnit cu victima, de sex masculin. Cu puțin timp înainte, între cei trei a avut loc un conflict la un bar din localitatea Tudora, județul Botoșani.

Potrivit stireasucevei.ro, aceștia au oprit căruța în dreptul victimei, iar Dumitru Narcis N. a lovit-o pe aceasta de două ori, în zona capului, cu scândura de șezut de la faeton. În acel moment, victima s-a dezechilibrat și a căzut, iar Ioan Ș. i-a aplicat mai multe lovituri cu picioarele în zona capului, fiind încălțat cu bocanci prevăzuți cu bombeu de metal. În timp ce-i dădea șuturi în cap victimei, Ioan Ș. a alunecat și a căzut peste victimă. Atunci i-a căzut fesul și cuțitul pe care îl avea asupra sa.

Loviturile aplicate victimei de către Dumitru Narcis N. au vizat o zonă vitală, respectiv capul, motiv pentru care nu s-a putut reține că acesta nu a prevăzut rezultatul faptei sale și nu a acceptat posibilitatea producerii lui, în condițiile în care victima tocmai fusese lovită de Ioan Ș., în aceeași zonă, de două ori, cu o scândură, lovituri puternice în urma cărora victima s-a dezechilibrat și a căzut la pământ.

Mai mult decât atât, după comiterea faptei, victima a fost lăsată în stare de inconștiență, inculpații continuându-și deplasarea, cu toate că persoana vătămată avea 63 de ani, se afla în stare de ebrietate, iar temperatura afară era scăzută. Așadar, s-a conchis că acțiunile conjugate ale inculpaților au determinat moartea victimei, aspect relevat și de concluziile raportului de nouă expertiză medico-legală, conform cărora, în lipsa traumatismului cu fractură cominutivă frontal descris anterior, leziunile produse de aplicarea loviturilor cu bocancul de către Dumitru Narcis N. nu ar fi determinat cel mai probabil decesul.

Instanța și-a motivat decizia de micșorare a daunelor morale

În momentul decesului, victima prezenta o alcoolemie de 1,63 g‰ (prima probă) și o alcoolemie de 2,34 g‰ (a doua probă). Dacă victima ar fi supraviețuit, ar fi avut nevoie de un număr de 21-23 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

În trecut, mai exact în anul 1987, defunctul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav săvârșit asupra soției sale (mama părților civile), la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. Ulterior, în anul 1999, acesta a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și incest, asupra fiicei sale, la pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare.

Așa se justifică daunele morale foarte mici acordate fiicelor defunctului. Magistrații consideră că membrii familiei au încercat să treacă peste aceste traume, iar copiii țineau într-o anumită măsură legătura cu tatăl lor, dar nu poate fi totuși vorba de un prejudiciu moral semnificativ. Așa cum au recunoscut chiar părțile civile, vizitele pe care le-au făcut tatălui lor în ultimii ani nu au fost frecvente, nu au întreţinut o relaţie apropiată cu victima, iar ca urmare a relaţiilor familiale şi profesioanale pe care le derulează în străinătate, unde îşi câştigă existenţa, nu aveau posibilitatea de a veni în ţară atât de des.

Copiii victimei s-au constituit părți civile cu suma de câte 20.000 de euro, reprezentând daune morale pentru trauma suferită în urma pierderii tatălui.

Restul părților civile s-au constituit părți civile cu sumele pe care magistrații au stabilit că le vor primi de la inculpat.

Inculpații aveau 22, respectiv 28 de ani la data comiterii faptei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...