Botoșăneanul șef la vamă, revoltat de şpaga prea mică: „La Stânca fac 1500, aici se fac 150 euro”

Potrivit DNA, polițistul ar fi pretins şi primit de la o parte dintre subordonaţii săi sume de bani, necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către poliţiştii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei menţionat.

Botoșăneanul șef la vamă, revoltat de şpaga prea mică: „La Stânca fac 1500, aici se fac 150 euro”

Botoșăneanul Cristian Mancaş, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, plasat în arest la domiciliu pentru luare de mită, s-ar fi arătat „revoltat” de faptul că în alte vămi din ţară s-ar fi câştigat mai mult din şpagă.

Procurorii anticorupţie notează în documentele depuse la instanţă prin care au cerut arestarea preventivă a lui Cristian Mancaş că, în cadrul discuţiilor purtate cu colaboratorul DNA, acesta i-ar fi precizat că şeful de tură de la Stânca (Punctul de Trecere a Frontierei - n.r.), care începe o tură de miercuri de la ora 12.00, până a doua zi la 7.00, „face cel puţin 1.500-2.000 de euro”, relatează Agerpres.

„De asemenea, şeful PTF Sculeni, Cristian Mancaş, s-a arătat revoltat de faptul că în alte puncte de trecere a frontierei din Republica Moldova în România se obţin sume mari de bani („câte 6-700 de euro miercurea pe tura de zi (neinteligibil) la Stânca fac 1500 şi aici se fac 150 euro. Hai să fim serioşi! (neinteligibil) era aşa de bine cel puţin pe săptămână aveai 4000. 4000!”) şi a susţinut că o să discute cu anumite persoane pentru a direcţiona mai multe transporturi cu colete sau măcar cu „ceva mare” pe tura colaboratorului”, potrivit documentului.

Joi, judecătorii Tribunalului Iaşi au dispus arestul la domiciliu în cazul lui Cristian Mancaş şi al agentului de poliţie de frontieră Gabriel Alexandru Bertea, în timp ce pentru agentul Iulian Teofil Baciu şi alte două persoane magistraţii au impus controlul judiciar.

„Au pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani de la persoane care efectuau transport de mărfuri dinspre R. Moldova în ţări ale UE”

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au anunţat, miercuri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Cristian Mancaş, subcomisar de poliţie, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, pentru comiterea a nouă infracţiuni de luare de mită.

Totodată, anchetatorii au dispus reţinerea lui Gabriel-Alexandru Bertea, agent de poliţie în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, pentru luare de mită (şase fapte), dare de mită şi complicitate la luare de mită, dar şi a lui Iulian-Teofil Baciu, agent de poliţie în cadrul aceluiaşi Punct de Trecere a Frontierei, pentru luare de mită şi dare de mită.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada 7 iulie - 8 noiembrie, Cristian Mancaş, Gabriel-Alexandru Bertea şi Iulian-Teofil Baciu, în calităţile menţionate, în mod repetat, ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 de euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activităţi de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene.

„În schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, cei trei poliţişti de frontieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul peste graniţă a anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile”, spun anchetatorii.

În acelaşi context, DNA arată că inculpatul Cristian Mancaş, în calitate de şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins şi primit de la o parte dintre subordonaţii săi sume de bani, necuantificate până în prezent, pentru a „închide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către poliţiştii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei menţionat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sabina a plecat dimineață la școală, dar nu a mai ajuns acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 21:42
30

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni.Fata a plecat de acasă marți dimineață, în jurul orei 7:00,...

Poliția în alertă: Copil de 13 ani dispărut, a plecat de acasă pe bicicletă, cu un ghiozdan în spate!

astăzi, 21:37
44

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca.Marți, în jurul orei 14:00, Vlăduț a părăsit domiciliul, iar p&aci...

Transportatorii de mărfuri și persoane, luați la verificat de polițiști!

astăzi, 20:31
40

În perioada 13-20 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru verificarea legalității transportului de mărfuri și persoane pe raza întregul...