Conducerea căruței sub influența bauturilor alcoolice devine infracțiune, pentru că cine conduce atelajul cu cai intră la aceeași categorie cu șoferii.
Este vorba de modificarea articolului 336 din Codul penal care spune:
„Art. 336 – (1). Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu motor de propulsei sau cu tracțiune animală de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închidoare de la unu la 5 ani sau amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce pe drumurile publice un vehicul cu motor de propulsie sau tracțiune animală”
„Toți conducătorii de căruțe care, inclusiv pe drumurile comunale sau cele neasfaltate din sate, își vor struni băuți calul și căruța, eventual întorcându-se de la câmp, devin potențiali infractori. E pentru prima oară în istoria noastră judiciară când atelajul cu cai este asimilat autovehiculelor! Conducerea căruței sub influența băuturilor alcoolice devine infracțiune.
NU este vorba de conducerea pe drumurile europene sau naționale (pentru că accesul pe aceste drumuri le este interzis căruțelor potrivit OUG 195/2002, ca de altfel și în majoritatea orașelor), ci pe orice drum public cu excepția acestora, adică inclusiv pe drumurile comunale sau sătești. Orice drum de țară, fie și din cel mai izolat cătun al României este drum public, și orice țăran care se urcă baut în căruță, pentru a merge la câmp, de exemplu, devine un potențial infractor”, susține fostul judecător Adrian Toni Neacșu, citat de digi24.ro.
Pe de altă parte ordonanța de Urgență 54/2016 privind RCA introduce obligativitatea asigurării căruțelor. Odată cu noul act normativ, a fost schimbată și definiția termenului de vehicul.