Alarmant: La Botoșani, un procuror are de soluționat 3.700 de dosare!

Număr uriaş de dosare de soluţionat pentru procurorii din unele parchete, unde schemele de personal sunt ocupate doar pe jumătate.

Procurorii care activează în parchetele de pe lângă judecătorii, unde schemele de personal sunt ocupate doar parţial, au un număr extrem de mare de dosare de soluţionat - de ordinul miilor pentru fiecare anchetator. La parchetele din Feteşti şi Bârlad, fiecare procuror a avut, anul trecut, de investigat peste 4.000 de dosare, în timp ce în alte parchete numărul anchetelor de soluţionat pentru fiecare procuror depăşeşte 3.000 sau chiar 3.700 (situația de la Botoșani), dublu faţă de media calculată la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii la nivel naţional.

Raportul privind starea justiţiei în anul 2023 realizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi dat publicităţii miercuri arată că, la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, există unităţi de parchet unde fiecare procuror are de anchetat mii de cauze.

Situaţia este provocată în special de deficitul de personal, existând parchete care funcţionează cu doar jumătate, sau chiar mai puţin de jumătate din schemă, potrivit News.ro.

”În perioada de referinţă, cea mai mare încărcătură pe procuror a înregistrat-o Parchetul de pe lângă Judecătoria Feteşti cu 4.253 de dosare penale pe procuror (explicabil în condiţiile în care acest parchet a funcţionat anul trecut cu o schemă ocupată în proporţie de doar 40%, schema de 5 posturi fiind ocupată de doar 2 procurori), urmat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu 4.137 de cauze pe procuror, la un grad de ocupare a schemei de 50% (activează 6 procurori dintr-o schemă de 12), în condiţiile unui volum ridicat de cauze de soluţionat (32.905) şi de Parchetele de pe lângă Judecătoriile Adjud, Botoşani şi Rădăuţi cu 3.900, 3.712, respectiv 3.709 de dosare penale pe procuror, încărcături care se explică, în principal, prin gradul insuficient de ocupare a scheme”, se arată în raportul CSM.

Documentul citat precizează că în total sunt 12 unităţi de parchet care au depăşit nivelul de 3.000 de dosare pe procuror, iar alte 41 de unităţi de la acest nivel jurisdicţional au înregistrat în anul 2023 o încărcătură de dosare de soluţionat pe procuror cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de cauze penale.

Anul trecut, la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii, a fost stabilită o medie naţională de dosare penale de soluţionat pe procuror de 1.889 de cauze.

La polul opus, în cursul anului trecut au existat mai multe parchete care au înregistrat o încărcătură de dosare de soluţionat pe procuror situată cu mult sub media naţională de dosare, clasate fiind pe ultimele 3 locuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului – 357 de dosare, Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova – 390 de dosare şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia – 455 de dosare , existând încă alte 25 de parchete a căror încărcătură pe procuror este mai mică decât jumătatea mediei naţionale de 1.889 de dosare pe procuror.

În ceea ce priveşte parchetele de pe lângă Tribunal, pentru anul 2023 a fost stabilită o medie naţională de 221 de dosare penale de soluţionat pe procuror.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...