Procurorul-sef adjunct al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, Adina Florea, a confirmat joi dimineata ca ancheta in cazul fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost deschisa ca urmare a unei sesizari facute de Sebastian Ghita.
"Este un dosar deschis ca urmare a sesizarii lui Sebastian Ghita din decembrie 2018. E o ancheta in desfasurare, nu am cum sa comentez. Din punctul meu de vedere, eu nu pot sa va spun decat ca este o ancheta in curs de desfasurare, unde se vor respecta toate drepturile si libertatile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor cercetate si in primul si in primul rand se va respecta legea", a declarat Adina Florea, la intrarea in Parchetul General.
Florea a sustinut ca momentul inceperii anchetei in cazul Kovesi nu ar avea nicio legatura cu faptul ca aceasta candideaza la sefia Parchetului European. "Este o ancheta in derulare in care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de una dintre persoanele din dosar. Nu este vorba despre nicio legatura intre activitatea personala a unora dintre persoanele cercetate si stadiul anchetei. Stadiul cercetarii penale de la acest moment a impus inceperea urmaririi penale", a adaugat Florea.
Kovesi, citata la Parchet
Fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi a anuntat, miercuri seara, ca a fost citata la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie. Ea sustine ca are calitatea de suspect intr-un dosar in care acuzatiile sunt de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa.
Laura Codruta Kovesi remarca faptul ca aceasta citatie vine in momentul in care ea se pregateste sa sustina interviul pentru functia de procuror-sef european.
Plangerea lui Ghita
Fostul deputat PSD Sebastian Ghita declara in decembrie 2018 la Romania TV ca a facut o plangere penala pe numele lui Kovesi, care a fost reclamata la sectia speciala pentru anchetarea magistratilor.
Acuzatia lui Ghita a fost ca Laura Codruta Kovesi i-ar fi cerut, in 2009, sa plateasca avionul pentru aducerea in tara, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI.
Insa acest caz a fost clasat in 2017 de Parchetul General si lamurit public de Politia Romana. Mai exact, Politia Romana a anuntat ca, pentru aducerea in tara, cu avionul, a lui Nicolae Popa, au fost purtate negocieri cu trei operatori economici de profil, castigand oferta cea mai mica.
"Procedura a fost derulata de catre structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizitiile publice. In cadrul acestor activitati, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, castigand oferta cea mai mica.
Semnarea contractului si decontarea acestuia au intrat in sarcina Politiei Romane. Costurile au fost achitate integral de catre institutie, operatorului economic castigator, suma fiind asigurata din bugetul Ministerul Afacerilor Interne", explica Politia Romana, in 2017.
Ziare.com