24 de tone de furaje și vegetaţia uscată de pe aproximativ zece hectare au ars, marți după-amiază, în urma a trei incendii produse pe raza localităților Cucuteni și Flămânzi, anunță reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU).
Potrivit acestora, toate cele trei evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza folosirii focului deschis în spații deschise. Misiunile pompierilor au fost îngreunate de vântul puternic.
„Cea mai dificilă intervenție a fost cea de la Cucuteni. Peste patru ore, pompierii militari din Botoșani și Trușești, dar și voluntarii din comuna Durnești, au acționat pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor. Au ars peste 18 tone de furaje. Și pompierii din Flămânzi au avut o zi grea. După ce au stins incendiul care a cuprins șase tone de furaje, nu au ajuns în subunitate. Au plecat să stingă un alt incendiu care a cuprins vegetația uscată de pe aproximativ zece hectare”, relatează oficialii IJSU Botoșani.
Ei atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis în locuri cu vegetație uscată, pentru arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
„În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, precizează reprezentanții Inspectoratului.