Un preot harnic și vizionar. Părintele profesor Grigore Diaconu, la ceas aniversar (foto, video)

Ceea ce faci numai pentru tine, moare odată cu tine. Ceea ce faci pentru alții, aceea rămâne – Grigore Diaconu.

Astăzi, joi, 02 noiembrie 2023, începând cu ora 9.00, la Biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din municipiul Botoșani a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către PS Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar Patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Evenimentul, încărcat de emoție, l-a avut în centru pe părintele Grigore Diaconu, fost protopop al Protopopiatului Botoșani, fost director al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” din Botoșani și mulți ani preot paroh la Biserica Sfânta „Cuvioasă Parascheva”, locul unde a împletit activitatea duhovnicească cu cea socială.

Bucuria acestei sărbători a fost împărtășită de părintele Grigore Diaconu cu foști elevi, actuali preoți, colaboratori, dar mai ales cu enoriașii, care i-au fost alături și în aceste momente înălțătoare, venind să îl sărbătoreacă la el ”acasă”.  

În semn de prețuire și recunoștință, atât Patriarhia Română, cât și Mitropolia Moldovei și Bucovinei au delegat înalți prelați să participe la eveniment, care i-au conferit părintelui Grigore Diaconu distincții  pentru activitatea meritorie îndelungată, desfășurată pe tărâm pastoral, misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ și social-filantropic”.

La finalul slujbei, în cuvântarea sa, PS Varlaam Ploieșteanul a arătat că ”astăzi este sărbătoare. Aniversarea părintelui Grigore Diaconu la împlinirea a 75 de ani. Iată că această sărbătoare nu a rămas doar una de familie, ci este una a comunității, a municipiului, a parohiei, a Seminarului Teologic, pe care părintele l-a condus multă vreme și din absolvenții căruia mulți au slujit împreună cu noi astăzi, bucurându-se de această aniversare”.

”La această sărbătoare participă Patriarhia Română. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, căruia părintele Grigore i-a fost colaborator în calitate de director al seminarului și care a trimis o delegație, m-a trimis pe mine, împreună cu părintele consilier patriarhal Dionisie Constantin, ucenic al părintelui Grigore, absolvent al seminarului de aici, de la Botoșani, botoșănean și dânsul, și de asemenea, Mitropolia Moldovei, delegând pentru acest eveniment pe părintele vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Marian Timofte”, a arăta episcopul vicar patriarhal.

Preafericitul Daniel a trimis, cu prilejul acestei sărbători, un mesaj părintelui Grigore, pe care l-a intitulat ”Un preot harnic și vizionar, părintele Grigore Diaconu”.

În mesajul Patriarhului Daniel se arată că ”aniversarea a 75 de ani de viață și a 55 de ani de slujire preoțească a părintelui Grigore Diaconu, fost director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Gheorghe” și fost preot paroh al parohiei Sf. Cuvioasă Parascheva din Botoșani, ne oferă prilejul de a mulțumi împreună lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Sfinției Sale, pe care le-a cultivat și le-a pus în slujba bisericii, prin rugăciune și osteneală, înțelepciune și stăruință”.

Printre altele, în mesajul transmis de Patriarhia Română, se arată că ”părintele Grigore Diaconu a ajutat mulți elevi seminariști, care proveneau din familii cu o sitație materială modestă, elevi care sunt acum preoți, profesori sau care activează în alte domenii importante din țară și străinătate”.  

”Întrucât recunoștința, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu și oamenilor, este un act de cultură a sufletului și un semn al comuniunii, dorim să exprimăm prețuirea și gratitudinea noastră pentru bogata activitate a părintelui Grigore Diaconu, desfășurată în slujba Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Gheorghe” din Botoșani. Apreciat și îndrăgit de colegi, de elevi și credincioși, părintele Grigore Diaconu este pentru generațiile tinere o pildă de hărnicie, entuziasm, și dăruire de sine pentru binele bisericii”, se mai arată în mesajul Patriarhiei.

În acest context, Patriarhia Română a conferit părintelui Grigore Diaconu ordinul Crucea Patriarhală ”pentru activitatea meritorie îndelungată, desfășurată pe tărâm pastoral, misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ și social-filantropic”.

Aceasta nu a fost, însă, singura distinție primită de părintele Grigore Diaconu.

Părintele Marian Timofte, în calitate de vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor a înmânat părintelui Grigore Diaconu Crucea Moldavă, ”simbol al dreptei credințe în sfânta Treime, al iubirii jertfelnice și învierii domnului Isus Hristos”, din partea Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ca expresie a prețuirii deosebite și ca binecuvântare sfântă din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În cuvântul de mulțumire, părintele Grigore Diaconu a arătat că ziua de azi are o importanță deosebită: ”în viața mea am avut această deviză: ceea ce faci numai pentru tine, moare odată cu tine; ceea ce faci pentru alții, aceea rămâne. Această convingere m-a călăuzit în cei 54 de ani de preoție, din care 34 de ani în administrația bisericească, ca protopop și director al al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Gheorghe” din Botoșani. Dar, mă gândesc, câte pedici, câte vorbe grele, câte calomnii am primit eu și familia mea din partea acelora care bâjbâie în întuneric și nu vor să cunoască pe Dumnezeu. Mărturisesc că toată viața mea m-am străduit să fiu același în gând, în vorbă și în faptă. Numai Dumnezeu știe cu câtă dăruire mi-am îndeplinit în viața mea îndatoririle legate de activitatea mea de preot paroh, protopop, profesor, director, dar și ca părinte și soț. M-am gândit că nu viața separă oamenii, ci răutatea, ipocrizia, egoismul, trădarea și lipsa de respect”, a rostit în biserică părintele Grigore Diaconu.

Cu lacrimi în ochi, părintele a amintit și de  prezbitera Alexandrina: ”în toată munca depusă în cei 54 de ani am fost spijinit de soția mea Alexandrina, plecată în veșnicie”.

De altfel, în cadrul Sfintei Liturghii a fost săvărșită o slujbă de pomenire a prezbiterei Alexandrina, cea care i-a stat alături părintelui Grigore Diaconu, la bine și la greu.

Părintele Grigore Diaconu s-a născut pe 21 noiembrie 1948, în satul Munteni, comuna Belcești, județul Iași. Între anii 1962 – 1967, a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, după care, în perioada 1967-1971 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București.

Pe 9 noiembrie 1969, Grigore Diaconu a fost hirotonit preot în parohia Santa Mare, județul Botoșani, de către Patriarhul Iustin Moisescu, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei.

În perioada 1 ianuarie 1978 – 1 februarie 1990, Grigore Diaconu a fost protopop al Protopopiatului Botoșani, perioadă în care au fost construite 14 biserici. A coordonat lucrările la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria, ctitorie a Patriarhului Teoctist. Au mai fost construite 25 de case parohiale, două case de oaspeți la Mănăstirea Vorona, casa și bisericuța de la Mănăstirea Gorovei. Totodată, au fost pictate 14 biserici și au fost făcute reparații la 77 de biserici.

De la 1 februarie 1990 a fost transferat preot paroh la Biserica Sfânta „Cuvioasă Parascheva”, locul unde a împletit activitatea duhovnicească cu cea socială. Grație relațiilor de colaborare cu mulți preoți din străinătate, au fost aduse în Botoșani ajutoare de sute de mii de lei pentru parohii, case de copii, spitale, grădinițe, cămine de bătrâni. Un proiect de suflet al părintelui Grigore Diaconu este realizarea Secției de Fizioterapie a Spitalului de Copii.

În aprilie 1997 a promovat concursul pentru funcția de director al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe”. Seminarul a fost transformat, grație eforturilor părintelui Grigore Diaconu, într-o unitate de învățământ modernă. În anul 1999 a fost sfințit Paraclisul Seminarului. După cinci ani, a fost construit și un nou corp de clădire, cu o finanțare de 150.000 de euro acordată de Banca Mondială. Din toamna anului 2008, funcționează în cadrul Seminarului Teologic Grădinița cu program prelungit „Îngerașii”.

Grigore Diaconu a acordat o mare atenție calității învățământului teologic și a ajutat mulți elevi seminariști care proveneau din familii cu o situație materială modestă. Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” are absolvenți preoți dedicați care au urcat în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Grigore Diaconu a fost directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” până în septembrie 2014.

Părintele profesor Grigore Diaconu își continuă și la această dată activitatea de preot, considerându-i pe enoriași ca făcând parte din marea sa familie.

 

 

 

 







 

 

Spune-ne opinia ta