Bărbatul se afla acasă, în localitatea Stânca, din judeÈ›ul BotoÈ™ani, atunci când a simÈ›it dureri în zona pieptului. Îngrijorat, a sunat la 112, la domiciliul acestuia ajungând un echipaj de la Ambulanță. Imediat ce a fost preluat, pecientul a fost conectat la aparatul EKG din ambulanță, asistentul transmiÈ›ând ulterior datele către dispeceratul SMURD din IaÈ™i, întrucât a observat unele probleme.
De la IaÈ™i, un medic a preluat datele transmise de asistentul din ambulanță, specialistul constatând că pacientul suferise un infarct. Pasul următor a fost trimiterea unui elicopter SMURD, care a aterizat la ȘtefăneÈ™ti. Astfel, coordonarea între speciliaÈ™ti a făcut să se câÈ™tige timp preÈ›ios, dar mai ales să se identifice la timp soluÈ›iile cele mai potrivite pentru a salva o viață.
Termenul telemedicină este folosit atunci când medicul È™i reprezentantul pacientului comunică la distanță, deci fără să se afle în acelaÈ™i spaÈ›iu. Tehnica modernă, prin care un medic poate coordona de la distanță intervenÈ›ia în cazuri de urgență sau poate oferi o a doua părere în cazul unor boli cronice sau investigaÈ›ii imagistice, este folosită la scară largă în Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada, Australia sau SUA.