IPJ Botoșani: Campanie de prevenire a celor mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul on-line!

În cazul în care vă confruntati cu astfel de situaţii sau aveti suspiciuni cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în mediul on-line, apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!      

Poliţia Română, împreună cu Centrul European Cybercrime din cadrul EUROPOL și Federația Europeană a Băncilor, împreună cu parteneri din sectorul public și privat, lansează o campanie de prevenire denumită #CyberScams - Fraudele informatice, desfăşurată în contextul celebrării Lunii Europene a Securității Cibernetice.
 
Timp de o săptămână, respectiv în perioada 17-23 octombrie, Poliţia Română, împreună cu European Cybercrime din cadrul EUROPOL,agenţiile de plicare a legii din Statele Membre ale Uniunii Europene, cărora li se alătură 24 de asociații bancare naționale și alți actori implicați în lupta împotriva criminalității informatice vor acționa pentru creșterea gradului de conștientizare de către beneficiari cu privire la acest fenomen infracțional întrucât, conform recomandărilor IOCTA 2018 - Internet Organised Crime Threat Assesment – Evaluarea celor mai importante amenințări de crimă organizată pe internet, cea mai eficientă metodă de apărare împotriva amenințărilor de tip social engineering este reprezentată de educația potențialelor victime, care, în cazul de față, pot fi toți cei care accesează internetul. 

Prin activităţile de prevenire desfăşurate se urmăreşte creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului, având în vedere faptul că Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Aceştia folosesc metode ingenioase și promisiuni în scopul de obține bani, date personale, de a pirata conturi, de a iniția plăți ilicite în numele adevăraţilor beneficiari sau informații financiare valoroase de la persoanele identificate ca fiind vulnerabile în mediul on-line. Acțiunile şi tacticile de tip social engineering continuă să se dezvolte, devenind motorul principal al criminalității pe internet, iar phishing-ul este cea mai frecventă formă.

În acest context, iniţiatorii campaniei aduc la cunoştinţa cetăţenilor cele mai des întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online și cum pot fi acestea evitate:

Frauda ”Mesaj de la șef” -  CEO fraud: Vizând angajații autorizați să efectueze plați, autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie și îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.

Fraude cu facturi - Invoice fraud: O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri/servicii legitim. Angajații cu atribuții de efectuare de plăți sunt determinați să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.

Phishing/Smishing/Vishing: autorii apelează telefonic ori trimit mesaje text (tip SMS) ori un e-mail, prin care induc în eroare în scopul divulgării datelor personale, financiare ori de securitate.

Website-uri bancare contrafăcute - Spoofed bank website fraud: Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false.  Odată ce link-ul este accesat, prin metode diverse, se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile. 

Iubire prefacută - Romance scam: Autorii pretind că sunt îndragostiți și își doresc o relație cu potențiala victimă.  Deși debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe rețele sociale pentru menținerea contactului, câștigarea și exploatarea încrederii.

Furtul de date personale - Personal data theft: Autorii colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare. Informaţiile astfel obţinute pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru accesarea conturilor bancare, pentru a contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele victimei.

Fraude cu investiții și cumpărături online - Investment and online shopping scams: Autorii oferă oportunitați ”speciale” de investiții cu profituri rapide sau prezintă oferte ce par a fi foarte avantajoase în mediul online. 
 

Beneficiarii interesaţi de măsurile suplimentare pe care le pot lua pentru a-și proteja datele personale, financiare și profesionale pot accesa pagina web dedicată https://europol.europa.eu/report-a-crime/report-cybercrime-online


În cazul în care vă confruntati cu astfel de situaţii sau aveti suspiciuni cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în mediul on-line, apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!      

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...