Incendiu stins după șase ore. Un depozit de furaje a fost mistuit de flăcări

Incendiu stins după șase ore. Un depozit de furaje a fost mistuit de flăcări

15 pompieri militari și voluntari au acționat, mai bine de șase ore, pentru stingerea și înlăturarea efectelor unui incendiu declanșat, în noaptea de luni spre marți, într-un depozit de furaje din gospodăria unui localnic din satul Alba, comuna Hudești, informează Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU).

Potrivit sursei citate, alarma s-a dat puțin după ora 22:00. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru din Darabani, ai Detașamentului din Dorohoi și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Darabani și Hudești, cu trei autospeciale cu apă și spumă.

„La sosirea forțelor de intervenție, ardeau circa 15 tone de furaje, existând pericolul de propagare a flăcărilor la casă. Misiunea pompierilor a fost una de durată, deoarece trebuia verificat fiecare metru pătrat pentru a elimina riscul de reaprindere. Intervenția a fost îngreunată și de faptul că drumul către gospodăria afectată era greu accesibil”, a precizat Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al IJSU Botoșani.

Aceasta mai menționează că, cel mai probabil, cauza incendiului o constituie o scânteie electrică de la un stâlp de iluminat stradal.

Pentru prevenirea unor astfel de incendii, care de multe ori s-au extins şi la locuinţe sau anexe gospodăreşti, producând importante pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi, Inspectoratul recomandă:

- nu depozitaţi furajele în apropierea sau sub reţelele electrice, lângă căile ferate, drumurile publice sau pădurile aflate la distanţe mici faţă de acestea;

- amplasaţi nutreţurile la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse la depozitele de furaje să nu afecteze vecinătăţile (după posibilităţi, cât mai departe de casă, bucătării de vară, cuptoare, magazii, etc.;

- îngrădiţi şi curăţaţi de vegetaţia uscată, mărăcini, arbuşti, etc. terenul destinat depozitului de furaje;

- intrarea la depozitul de furaje se va face pe un singur drum care va fi menţinut permanent liber pentru a permite accesul autospecialelor de intervenţie, în caz de incendiu;

- amplasaţi depozitul de furaje cât mai aproape de o sursă de apă;

- nu fumaţi sau folosiţi flacără deschisă în apropierea depozitului de furaje;

- nu se vor folosi artificii în apropierea furajelor;

- supravegheaţi copiii în permanenţă şi nu lăsaţi la îndemâna lor mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete);

- depozitaţi paiele şi fânul numai după ce, în prealabil, au fost uscate.

 

Spune-ne opinia ta