O familie din localitatea Prăjeni a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-a întâmplat miercuri noapte. Deși erau acasă, proprietara și fiica ei nu și-au dat seama că arde acoperișul locuinței. Un vecin a observat flăcările și le-a anunțat să iasă din casă.
La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni și un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Aceștia au constatat faptul că ardea acoperișul casei și exista pericolul de propagare a flăcărilor la bunurile din interior.
Nu au fost persoane rănite, însă acoperișul s-a deteriorat în totalitate. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 400 de metri pătrați.
Pompierii reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.
-verificați coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
-curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
-tencuiți şi văruiți partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcție sau structuri din lemn).
-îngroșați zidăria coșului la trecerea prin planșee, lăsând un spațiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planșeului.
-păstrați distanța dintre faţa exterioară a coșurilor şi elementele combustibile ale acoperișului.
,,De asemenea, pentru prevenirea intoxicațiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.” transmit reprezentanții ISU Botoșani.