Hectare întregi de vegetație uscată, mistuite de flăcări, în ultimele ore! (Foto)

Cel mai probabil incendiile au fost provocate de utilizarea focului deschis în spații deschise.

În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

-Roma: au ars aproximativ trei hectare de vegetație uscată;

-Costești: au ars aproximativ 500 mp de vegetație uscată;

-Buhăceni: a ars aproximativ un hectar de vegetație uscată;

-Cândești: au ars aproximativ patru hectare de vegetație uscată. Între comunele Avrămeni și Drăgușeni: a ars aproximativ un hectar de vegetație uscată;

 

Cel mai probabil incendiile au fost provocate de utilizarea focului deschis în spații deschise.

Pentru stingerea acestora au intervenit pompierii militari de la Detașamentele Botoșani și Dorohoi, Stația Săveni și Garda de Intervenție Trușești, dar și Serviciile  Voluntare pentru Situații de Urgență. La  incendiul de la Cândești au acționat și salvatorii de la Garda de Intervenție Siret din cadrul ISU Suceava.

Cetățenii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:

-Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice. Acestora le este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

-Proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

-Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

“Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la păduri sau chiar gospodării.” au transmis reprezentanții ISU Botoșani.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FELICITĂRI! Alexia Tudose a câștigat 10.000 de euro la ”Românii au talent”!

Friday, 23 May 2025

Talentata artistă din Botoșani a fost pe locul trei la votul publicului. Alexia Tudose a câștigat astfel 10.000 de euro și aplauze meritate!  Locul doi - și 20.000 de euro - i-a rev...

Gospodării și grădini inundate, copac căzut pe șosea: Intervenții ale pompierilor în urma ploilor de vineri! (Foto)

Friday, 23 May 2025

În ultimele ore, pompierii botoșăneni au acționat pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase. În localitatea Roma, un copac a căzut pe partea carosabilă. P&a...

Accidentul de la Lețcani: 29 de persoane implicate, șapte persoane rănite, dintre care una cu amputație a brațului!

Friday, 23 May 2025

Impactul violent dintre un autocar cu 20 de pasageri și un TIR, produs vineri, la ora 14:10, la Lețcani, a fost urmat de activarea Planului Roșu de Intervenție. Toate persoanele implicate &icir...