Luni seară, pe 23 martie a.c., polițiștii botoșăneni au acționat în conformitate cu prevedirile celei de a doua ordonanțe militare, potrivit căreia circulația pe timpul nopții este interzisă, excepție făcând motive urgente, de natură profesională sau medicală, care trebuie dovedite, după caz, cu adeverință sau cu legitimație de serviciu, ori însoțite de o declarație pe propria răspundere. La ora 22:00, sirenele tuturor autospecialelor de poliție din România, inclusiv din Botoșani, au pornit concomitent, odată cu semnalele luminoase.
Acțiunea polițiștilor a început pe Calea Națională din municipiul Botoșani, în fața Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”. Oamenii legii au oprit fiecare autoturism aflat în mișcare și au solicitat actele necesare deplasării pe timp de noapte.
În acest context, peste 50 de efective au acţionat aseară în teren, ocazie cu care au verificat 86 de persoane şi 17 autovehicule depistate în trafic.
În urma neregulilor constatate s-au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 24.000 de lei, dintre care 20 de sancţiuni pentru nerespectarea art. 5 din Ordonanţa militară nr. 2/2020, în valoare de peste 21.000 de lei.
În întreg județul Botoșani, mașinile de poliție și de jandarmerie și-au început patrularea, emițând mesaje de avertizare a populației să rămână în case.
Sancțiunile contravenționale sunt cuprinse între 100 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și 1.000 și 70.000 de lei pentru persoane juridice, pentru nerespectarea restricțiilor pe timp de noapte, conform celei de a doua ordonanțe militare. Persoanele amendate pot plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile.
Deplasarea persoanelor este interzisă între orele 22:00-6:00, cu anumite excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
Foto&Video: Ionuț IOSUB