Probe din solul pe care s-au scurs reziduurile petroliere au fost trimise la analize, fiind identificată o porţiune unde valorile sunt depăşite.
Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani, Eugen Mateciuc, săptămâna viitoare vor ajunge noi rezultate ale analizelor, după care se va putea trage o concluzie finală vizazi de gradul de poluare a solului şi se va şti dacă a fost afectată pânza freatică.
“Din setul al doilea de analize reiese că o singură probă de sol ar avea un pic de depăşire, urmând ca Delgaz să decoperteze solul care a ieşit cu depăşire şi să îl ducă la decontaminare, după aceea se ia o nouă analiză din sol şi se vede dacă mai este necesar de continuat investigaţiile. Nu ne putem pronunţa deocamdată dacă s-a ajuns la pânza freatică. Nu am găsit fântâni în zonă, toţi sunt alimentaţi de la reţeaua publică”, a precizat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
În ceea ce priveşte eventuale sancţiuni care ar putea fi aplicate după acest incident, reprezentanţii Gărzii de Mediu susţin că încă nu au încheiat evaluarea.
“Din punctul de vedere al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, suntem în procedură. Nu am finalizat încă nota de constatare, aşteptăm răspunsurile la solicitările noastre. Am cerut inclusiv planul de mentenanţă, capacitatea transformatorului, buletinele de analiză în ultima perioadă a uleiului de transformator, fişa tehnică de securitate, sunt foarte multe documente solicitate”, a precizat Cristina Kashyap, comisar-şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Botoşani.
De la staţia de transformatoare au fost ridicate 140 de tone de pământ şi nisip impregnat cu ulei şi 93 de metri cubi de emulsie, ulei cu apă. Solul a fost decopertat pe o porţiune de aproximativ 1.500 de metri pătraţi.
O comisie internă din cadrul Delgaz Grid anchetează cauzele producerii incendiului, urmând ca ulterior acestea să fie comunicate şi autorităţilor locale.