Cele mai multe incendii au fost generate de focul deschis în spații deschise, acțiunea intenționată și fumatul în locuri nepermise. Pentru stingerea incendiilor și înlăturarea efectelor au intervenit, în total, 240 de pompieri militari și voluntari.
Valoarea pagubelor a fost estimată la cca. 200.000 de lei. S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de cca. 1.500.000 de lei.
La Zăicești, comuna Bălușeni, o femeie, în vârstă de 73 de ani, a suferit un stop cardio-respirator când și-a văzut locuința amenințată de flăcări. Cu toate eforturile depuse de medici, femeia a fost declarată decedată.
Cele mai dificile intervenții au fost cele de la Corlăteni și Mitoc, unde au ars, în total, peste 800 tone de furaje.
O parte dintre evenimentele cu foc puteau fi evitate dacă proprietarii gospodăriilor afectate ar fi supravegheat focul aprins pentru distrugerea resturilor vegetale adunate din curte, fumătorii nu ar fi aruncat la întâmplare restul de țigară aprinsă sau părinții și-ar fi supravegheat copiii și nu le-ar fi lăsat la îndemână chibriturile.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani recomandă populației să respecte, atât acasă, cât și la locul de muncă, normele generale de prevenire a situațiilor de urgență, pentru a se evita pierderile de vieți omenești și bunuri materiale.