În vârstă de 63 de ani, femeia - care este din județul Botoșani - a fost sunată de un fals funcționar bancar care a anunțat-o că i s-a aprobat creditul solicitat.
Când botoșăneanca a negat că ar fi cerut un credit, i s-a spus că cel mai probabil este vorba despre o „fraudă” și că au nevoie de datele personale și bancare pentru demersurile necesare raportării presupusei „fraude” și pentru a recupera eventualele sume pierdute.
În final, victima a fost convinsă să contracteze un împrumut în valoare de peste 90.000 de lei și să remită suma către așa-zisul funcționar bancar, în conturi pe care acesta i le-a comunicat.
Femeia a venit la un ATM din incinta Iulius Mall Suceava și a trimis circa 45.000 de lei în conturile indicate.
ATM-ul s-a blocat, iar femeia nu a mai putut trimite întreaga sumă de bani.
A doua zi, pentru că falsul funcționar bancar insista ca toată suma sa fie trimisă către acesta, femeia și-a dat seama că ceva este în neregulă și a sesizat poliția.
Cum acționează escrocii
Reprezentanții IPJ Suceava au transmis avertismente către oameni să verifice atent orice astfel de ofertă care la prima vedere anunță câștiguri fabuloase și într-un timp scurt.
Este vorba de așa numita operațiune trading scam, prin care autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiții prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, iar pentru câștigarea încrederii se folosesc imaginile şi numele unor personalități din România. În aceste reclame se promovează ideea de investiție sigură şi câştiguri imense şi rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanți financiari ale unor platforme de tranzacționare on-line. Aceștia apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franța, Elveția și folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiții în acțiuni (Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA) şi după ce poartă unele discuții generale – cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câştigaţi din investiţii – încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari, scrie Monitorul de Suceava.
Persoanele vătămate sunt convinse să-şi instaleze pe telefoanele mobile aplicații de control la distanță (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar sub pretextul că vor fi îndrumați cu pașii ce trebuie urmați, le sunt accesate aplicațiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor este efectuat fără acordul victimelor.