Femeia în vârstă de 71 de ani, din localitatea Româneşti, judeţul Botoşani care a fost găsită, vineri dimineaţă, căzută în beci nu a mai putut fi salvată.
Zeci de minute a fost resuscitată de cadrele medicale ajunse la locuinţa acesteia, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic. Femeia a intrat în beciul în care s-au acumulat gazele eliminate de mustul ce a fermentat. A fost găsită de fiul ei, care a sunat imediat la 112. Pompierii au intrat în beci de unde au scos-o la suprafaţă, fiind imediat preluată de cadrele medicale, dar a fost declarat decesul într-un final.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, specialiștii recomandă: - nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise; - nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare; - anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere; - verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen; - sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice. - nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră; - sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.
Recomandări medicale în cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon: - scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon şi aplicarea respiraţiei artificiale sau oxigenoterapiei; - aşezarea bolnavului în poziţia laterală, de siguranţă; - combaterea hipertermiei, edemului şi colapsului cardiovascular; - administrarea de tonice cardiace; - repaus absolut; - anunţarea medicului în toate situaţiile.