2 aprilie- Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului sau despre un altfel de izolare

În 2008, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în unanimitate 2 aprilie ca Ziua Mondială a Autismului pentru a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât să poată duce o viață plină și semnificativă ca parte integrantă a societății.

Cu mai multe detalii despre acest subiect vine, pentru Știri.Botoșani, medicul psihiatru, Maria Dardai, din cadrul Centrului de Sănătate Mintală Botoșani.

Este o zi specială în aceste vremuri grele pe care le trăim cu toții. Vorbim mult despre izolare și distanțare socială temporară, dar la copiii cu autism vorbim despre o izolare altfel, pe viață”.

În sprijinul acestor copii diagnosticați cu autism vin cadrele medicale, care pun diagnosticul, terapeuții,psihologii, logopezii și nu în ultimul rând, părinții. Este foarte important ca procesul de conștientizare și identificare a copiilor cu TSA să înceapă cât mai devreme. CSM Copii, echipa mobilă cu sprijinul doamnei doctor Tamara Ciofu  a demarat o amplă acțiune de conștientizare  și identificare precoce a copiilor cu TSA în comunitățile rurale din județ.

De la 1 februarie 2019 am străbătut 40 de comunități, am vizualizat peste 1000 de copii, am tras un semnal de alarmă legat de această tulburare, poate cea mai grea dintre tulburările neuropsihice ale copilului. O parte dintre copii sunt în evidența DGASPC în monitorizarea  serviciilor de specialitate, peste 400 în județul nostru, o parte sunt încă “invizibili”, din cauza  faptului că părinților le este greu să accepte", a transmis Maria Dardai.

La Centrul de sănătate Mintală din municipiul Botoșani a fost inaugurată la 6 decembrie 2019, o cameră multisenzorială, dotată cu aparatura de ultimă generație pentru stimularea simțurilor copiilor cu nevoi speciale, în special cei cu autism.

Camera de stimulare multisenzorială este a doua din județ, de care ne dorim să beneficieze cât mai mulți copii la sfârșitul acestei perioadei de izolare”, a menționat medicul psihiatru, Maria Dardai.

În acest an,din cauza situației actuale de urgență prin care trece România, putem înțelege și simți cu adevărat ceea ce simte un copil cu autism și familiile acestora și să învățăm să acceptăm și să înțelegem mai mult manifestările comportamentale diferite și nefirești pentru noi ale acestor copii.

(Anca Savel)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a chemat urgent pompierii când s-a dumirit că în curtea lui se află un proiectil!

astăzi, 21:00

Un bărbat din localitatea Vlădeni a descoperit, în timp ce efectua lucrări de nivelare în curtea casei, un obiect ce părea a fi un proiectil. În momentul în care a văzut m...

Semnal de alarmă tras de ANPC înainte de Buna Vestire: La ce trebuie să fii atent când cumperi pește!

astăzi, 19:51

Inspectorii de la ANPC au venit cu sfaturi pentru românii care vor călca pragul pescăriilor. Cum cumperi peşte de calitate Inspectorii sanitari şi cei de la Protecţia Consumatorului r...

Doliu în Educația botoșăneană: Un profesor cu o carieră excepțională a plecat la cele veșnice!

astăzi, 16:48

Profesor cu vocație, Aristotel Samoilă și-a dedicat o mare parte din viață educației, contribuind semnificativ la dezvoltarea școlii și la formarea multor generații de elevi. ”Profes...