Ziua Europei marcată de zeci de elevi și profesori la Palatul Administrativ din Botoșani! (foto)

Aproximativ 60 de elevi botoșăneni, însoțiți de cadre didactice, au participat pe 9 mai – Ziua Europei la o activitate derulată la Palatul Administrativ de Instituția Prefectului Județului Botoșani.

Ziua Europei marcată de zeci de elevi și profesori la Palatul Administrativ din Botoșani! (foto)

Au participat copii și profesori de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani, Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani, Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Astăzi se împlinesc 17 ani de când România a devenit parte a Uniunii Europene. 
 
În sala „Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ a mai fost prezent și Sergiu Balanovici, muzeograf, care a și vorbit despre tripla semnificație a zilei de 9 mai. Pe lângă faptul că astăzi sărbătorim Ziua Europei, mai celebrăm Ziua Independenței și a Victoriei.

„Pentru noi, românii, Ziua de 9 mai are o triplă semnificație. Este vorba despre Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei (...) Trebuie spus că independența a fost recunoscută inițial de Rusia, iar după Congresul de Pace de la Berlin din 1978 a fost recunoscută de Austro Ungaria, de Imperiul Otoman și Italia. În februarie 1880 Independența României a fost recunoscută de Germania, Marea Britanie și Franța, independența noastră devenind astfel o realitate ireversibilă pe care nimeni n-o putea contesta”, a declarat Sergiu Balanovici, muzeograf.

De asemenea, a mai participat și prof. Cristina Bălăucă, inspector școlar adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani. Profesoară la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, Cristina Bălăucă le-a transmis cuvinte de susținere și încurajare elevilor, dar și profesorilor care participă și pun bazele diferitelor proiecte Erasmus.

Astăzi sărbătorim unitatea, pacea și cred cu tărie că aceste lucruri vor fi transmise și de către voi mai departe. Să fim uniți, asta este important și asta ați învățat și voi în toate proiectele la care ați participat. Ați văzut că doar împreună putem realiza lucruri foarte frumoase, ați văzut lucruri pe care le-ați adus la noi în țară pe care vreți să le implementați și în același timp ați dus mai departe ceea ce este frumos la noi în țară. Dragi profesori, vă felicit pentru ceea ce faceți pentru că toți știm cât este de greu să scrii un proiect și să îl aduci pe acele culmi de implementare. Dragi elevi, ne mândrim cu voi și vă transmit din partea Inspectoratului Școlar toate felicitările noastre. Mult succes în continuare!”, a declarat prof. Cristina Bălăucă, inspector școlar adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.

„Sunt convins că lumea moderată de voi va fi una mai bună”

Activitatea, moderată de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a avut drept scop principal conștientizarea importanței Zilei Europei în rândul elevilor.

Ne-am propus prin această activitate să celebrăm Ziua Europei – 9 mai. Data de 9 mai marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de Declarația Schuman prin care s-a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa. Declarația a fost citită pe 9 mai 1950, momentul de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate. O vorbă din popor spune «toate la timpul lor». Voi sunteți acum în acea perioadă din viață în care învățați, experimentați și descoperiți, iar foarte mulți dintre voi cred că ați descoperit deja foarte multe țări din Europa fie în vacanțe, fie împreună cu părinții, fie îndrumați de domnii și doamnele profesor în proiectele Erasmus. Aceste oportunități vă oferă posibilitatea să învățați, să descoperiți și să experimentați, iar toate aceste lucruri vă modelează ca oamenii și vă croiesc viitorul. Fiecare dintre noi suntem suma experiențelor trăite și acumulate, a lucrurilor învățate și a interacțiunilor cu alți oameni. Zi de zi facem alegeri, iar toate aceste lucruri învățate și alegerile ne vor ghida în viață. La un moment dat veți ajunge în acea etapă a vieți în care voi veți modela viitorul țării și al UE. Sunt convins că lumea moderată de voi va fi una mai bună. Aveți încredere în voi. Eu am, părinții voștri au încredere în voi, domnii și doamnele profesor au încredere în voi și în alegerile pe care le faceți”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

După ce oficialitățile prezente au luat cuvântul în fața elevilor, aceștia au prezentat, rând pe rând, activitățile la care au participat în țările membre UE și ce a însemnat pentru fiecare în parte.

9 mai – Ziua Independenței de stat a României

După făurirea statului naţional român, în 1859, prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, statul român a trecut la înfăptuirea unei serii de reforme pentru modernizării ţării care au constituit temelia proclamării şi, ulterior, a cuceririi independenţei de stat.

Războiul ruso-turc, izbucnit în aprilie 1877, a constituit ocazia ideală pentru ca România să-şi câştige independenţa. Implicarea ţării, oficializată prin actele adoptate de Adunarea Deputaţilor şi de Senat, în zilele de 29 şi 30 aprilie 1877, a decis soarta conflictului şi stabilirea învingătorilor.

Pe acest fond, la 9 mai 1877, ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu spunea: „Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa”

9 mai, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial

Data reprezintă semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste. Acesta a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2024, se împlinesc 79 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

La 7 mai 1945, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa (Reims), şefii armatei germane au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte.

A doua zi, preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Preşedintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor.

Actul l-a nemulţumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin. Acesta dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea germană (a doua capitulare) la sediul Statului Major al armatei sovietice.














 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1195

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
657

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
915

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...