Un profesor din Botoșani a creat un laborator de fizică ca în filmele SF

Elevii unui colegiu din județul Botoșani se bucură de un laborator de fizică ca în Statele Unite ale Americii.

Este vorba despre Colegiul Național „Mihai Eminescu”, din municipiul reședință de județ, unde profesorul Aurelian Pintilei a reușit să construiască un dispozitiv hi-tech, inspirat de o invenție americană pentru a preda mai ușor și mult mai atractiv materia în timpul orelor on-line, scrie ziarul adevărul.ro.

Potrivit sursei citate, invenția cadrului didactic se referă la un light-board, adică un fel de tablă transparentă și luminată, așa cum arată și denumirea în engleză, prin intermediul căreia profesorul poate suprapune, în timpul predării on-line, texte, imagini și schițe.

 

Efectul este uluitor, mai ales pentru elevi, care au ajuns să se simtă, la orele de fizică exact ca în filmele science fiction (SF). Dispozitivul a fost realizat în totalitate de către profesorul de fizică, folosind mai ales materiale pe care le-a găsit în laboratorul liceului. Datorită predării prin intermediul light-board-ului, Aurelian Pintilei a fost premiat la nivel național.

Lightboard-ul a fost inventat de profesorul Michael Peshkin de la Nortwestern University din Statele Unite. Este un dispozitiv realizat dintr-o sticlă specială, stiplex, înrămată și luminată. Propriu-zis, rama cu sticlă se montează între camera video și profesorul care predă lecția. Profesorul poate scrie pe sticla specială, poate suprapune imagini, schițe sau alte aplicații.

Totodată se folosește o oglindă pentru poziționarea corectă a imaginii. Acest concept a fost văzut, chiar la începutul pandemiei, și de către Aurelian Pintilei, profesor de fizică, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

El a creat singur ramele, a montat luminile, camerele și oglinzile pentru corectarea imaginii, a făcut teste ajutat de elevi și apoi le-a predat.

„Elevii au reacționat extraordinar. Era altceva. Ideea m-a tentat tocmai pentru a scăpa de orele online clasice, cu profesorul care stă cu ochii în cameră, mai stă cu spatele la tablă. Am reușit să o realizez cu ce aveam prin laborator, cu rame făcute la atelierul școlii. În plus, conducerea școlii a achiziționat această sticlă acrilică sau stiplex. Am făcut teste cu elevii atunci când au fost prezenți la școală și după aceea online am folosit cu succes acest lightboard”, declară Aurelian Pintilei pentru adevărul.ro.

Acest lightboard poate fi folosit și cu alte ocazii nu doar în pandemie, spune Aurelian Pintilei. De exemplu, în Statele Unite este folosit în mod curent, în Universități la predare. Și asta în condițiile în care dispozitivul poate fi îmbunătățit, iar în timpul orei pot fi suprapuse schițe și imagini, pe lângă text.

”Ar trebui un mixer video. Este destul de costisitor, dar am de gând să încercăm și această achiziție. Lightboard-ul ar putea fi folosit și pentru școlile din mediul rural unde sunt necalificați sau nu sunt profesori deloc”, spune Aurelian Pintilei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muncă, pasiune, dedicare și un nou obiectiv pentru Ioana Miron: “Clar vreau să particip și să iau o medalie”! (Video)

Thursday, 15 May 2025

Halterofila Ioana Miron este una dintre sportivele de mare perspectivă ale Clubului Steaua. În vârstă de 20 de ani, Ioana are deja un palmares bogat în competițiile internațional...

Planul Armatei pentru recrutare: voluntari atraşi cu 27.000 de lei!

Thursday, 15 May 2025

România pregătește o nouă inițiativă legislativă menită să consolideze capacitatea militară a țării prin atragerea de militari voluntari. În contextul creșterii nevoii de perso...

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”! (Foto)

Thursday, 15 May 2025

Joi, 15 mai, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”. În prezen...