Peste 350 de elevi din toată țara, dar și zeci de profesori, se află la Botoșani în perioada 14-18 aprilie, pentru a participa la etapa națională a Olimpiadei de Informatică, competiție organizată de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică-Filiala Botoșani.
Într-un cadru solemn, care a debutat cu intonarea Imnului Național - în interpretarea elevilor de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian" Botoșani, coordonați de prof. Jenița-Daniela Marcu - olimpicii au avut parte de o prezentare succintă a orașului Botoșani, dar și de urări de bun venit și de succes în competiția care îi așteaptă.
Bogdan Suruciuc: ”Ne dăm Masterul cu Olimpiada Națională de Informatică!”
Inspectorului școlar general Bogdan Suruciuc le-a transmis elevilor felicitări pentru calificare la cea mai importantă competiție națională dedicată elevilor, urându-le deopotrivă succes și să își creeze amintiri frumoase în orașul Botoșani.
”Bine ați venit la Botoșani! Este pentru noi un eveniment de o emoție în care cu greu ne alegem cuvintele, o olimpiadă pe care noi ne dorim să o organizăm la nivelul așteptărilor dvs. O olimpiadă pe care noi o considerăm mai atipică, o să vedeți și în organizare, a trebuit să ne adaptăm condițiilor de la noi din județ, cu multe școli aflate în reabilitare, și să vă oferim și condițiile cele mai înalte pentru rezultate de excepție. Suntem privilegiați noi, ca județ, ca în acest an să organizăm mai multe olimpiade naționale, printre care și aceasta. Ne-am pregătit cu Olimpiada Națională de Matematică – nivel liceal, iar acum ne dăm Masterul cu Olimpiada Națională de Informatică - nivel gimnazial. Vă suntem gazde timp de câteva zile și sper ca la sfârșit să plecați către orașele din care ați venit – unii mai aproape, alții mai departe – cu gânduri frumoase, cu amintiri care să vă rămână mereu în suflet și cu dorința de a vă întoarce mereu la Botoșani”, a spus prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul ISJ Botoșani.
Elevii au primit asigurări că organizarea va fi una pe măsură. ”Suntem un oraș, un județ care a dat multe genii. Pentru asta, noi ne dorim ca această olimpiadă națională de informatică să o organizăm excelent pentru excelență în educație. Vă doresc mult succes și ședere plăcută la Botoșani”, a încheiat inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc.
Valeriu Iftime: ”Sunteți în valul vremurilor!”
În continuare, a fost invitat să urce la pupitru Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a fost prezentat drept ”omul fără de care, din punct de vedere tehnic, această competiție ar fi fost dificil sau imposibil de realizat”.
”Cu ani în urmă cred că organizam cele mai mari concursuri de informatică la nivel național. Pot să vă spun că, din zece copii premiați atunci, cred că zece au plecat din țară, din păcate. În companie aveam oameni care au făcut informatică, care au câștigat bani din informatică, care au fost genul acesta de copii geniali prin fața cărora îmi era greu să trec. Știu să mă port cu voi, există în mine un profund respect față de ceea ce faceți”, le-a spus Valeriu Iftime olimpicilor prezenți la Botoșani.
Președintele Consiliului Județean Botoșani a ținut, apoi, să le amintească elevilor că studiază o disciplină care le va deveni, apoi, o meserie care le va aduce ”multe beneficii”.
”Cel mai important lucru pe care vreau să vi-l spun, și să țineți cont de asta, este că sunteți în valul vremurilor. Meseira voastră de informatician este ceea ce astăzi pare a fi nu doar la modă, ci și de viitor. Asta poate că vă dă putere și vă îmbărbătează mai mult. Sunteți pe o cale bună. Informatica este meseria care vă va aduce foarte multe beneficii”, a transmis Valeriu Iftime, șeful CJ oferind apoi garanții că, pentru competiție, ”calculatoarele, de la firma la care sunt proprietar, o să funcționeze, nu o să vă facă probleme”.
”Mi-aș dori să mai veniți la Botoșani, să faceți meseria cu interes și aplicabilitate pentru lumea normală”, a încheiat Valeriu Iftime.
Cosmin Andrei: ”Sunteți cei care vor face să funcționeze inteligența artificială!”
La rândul său, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a vorbit despre importanța informaticii în lumea reală, despre inteligența artificială, felicitându-i pe rând pe elevi, profesori și părinți.
”Studiați un domeniu extraordinar de interesant. Mă gândesc că sunt oameni care abia folosesc tehnologiile, iar voi sunteți cei care vor crea tehnologiile. Discutăm despre inteligența artificială, iar voi sunteți cei care vor face să funcționeze inteligența artificială. Îi felicit pe părinții dvs. care vă asigură toate cele necesare pentru a nu fi distrași de toate tentațiile acestor vremuri și să fiți prezenți la olimpiadă aici, la Botoșani. Îi felicit pe profesorii care vă coordonează și, nu în ultimul rând, pe dvs. Sper să plecați de aici, de la Botoșani, cu gânduri frumoase, fie că ați câștigat un premiu, iar dacă nu ați câștigat un premiu, măcar să rămâneți cu amintiri frumoase de la Botoșani”, a spus Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Dan Nechifor: ”La Botoșani decretăm Luna Educației!”
În final, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a oferit cuvântul de bun venit, odată cu speranța că șederea la Botoșani va fi o experiență frumoasă.
”Dacă au fost organizate aici două olimpiade, putem decreta la Botoșani această lună drept Luna Educației. Chiar dacă suntem un județ din nordul țării, aici, la Botoșani, educația contează. Chiar dacă nu veți obține o diplomă, veți lega prietenii frumoase aici. Vă urez succes tuturor. Doamne ajută!”, a încheiat prefectul Dan Nechifor.
Trupa Mare a Școlii Populare de Arte ”George Enescu” din Botoșani, coordonați de actrița Silvia Răileanu, a oferit secvențe artistice din ”Glossă”, care includ și momentele prezentate la ”Românii au talent”, micii actori primind aplauzele sălii întregi.
Începe competiția!
Proba de concurs se va desfășura marți, 15 aprilie 2025, la Centrul de concurs – Complex „Casa Lux” Botoșani, între orele 10,00-14,00, punând la încercare ingeniozitatea și pregătirea riguroasă a participanților. Proba de baraj pentru selecția lotului național de juniori, moment decisiv pentru cei mai merituoși concurenți, va avea loc joi, 17 aprilie 2025, în intervalul orar 9,00-13,00.
Festivitatea de premiere va avea loc pe 16 aprilie 2025, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, de la ora 15,30.
La etapa națională a olimpiadei participă 360 de elevi din toate județele țării și Municipiul București, însoțiți de 45 de cadre didactice.