Suma forfetară pe care elevii navetiști o vor primi pentru transportul gratuit nu acoperă integral valoarea abonamentelor

Potrivit calculelor făcute de unii inspectori școlari, sunt situații în care banii pe care îi va da Ministerul Educației nu acoperă integral valoarea abonamentelor. Asta înseamnă că Ministerul încalcă propria lege care stabilește că toți elevii au transport gratuit.

De la 1 februarie, elevii navetiști care și-au plătit până acum luni de zile din banii lor abonamentele pentru școală ar trebui să primească sume forfetare, stabilite în funcție de tariful per kilometru stabilit de fiecare dintre cele 14 Consilii Județene care nu aveau contracte cu operatorii de transport.

În realitate, procesul va mai dura cel puțin câteva zile pentru că majoritatea Consiliilor Județene abia au aprobat de câteva zile tarifele, iar școlile urmează să calculeze sumele forfetare, în funcție de numărul de kilometri parcurși de elevi până la școală. În unele situații acestea sunt mai mici decât au plătit până acum elevii din propriile buzunare, transmite Edupedu.ro.

 

Practic, cu cât sunt mai puține zile de școală în luna respectivă, cu atât scade valoarea sumei forfetare, deși valoarea abonamentelor eliberate în mod normal nu ține cont de numărul de zile din lună. La un abonament care costă 500 de lei, elevul va primi suma forfetară de cel mult 331 de lei.

10 dintre cele 14 județe au aprobat un tarif de 0,37 de lei/km, județul Harghita nu a afișat pe site tariful deși a fost votat, Consiliul Județean Prahova a stabilit un tarif de 0,26 lei/km, Consiliul Județean Botoșani are 0,24 de lei/ km, iar Consiliul Județean Argeș are abia pe 31 ianuarie proiectul de hotărâre pe ordinea de zi.

După cum se poate observa, în județul Botoșani, tariful stabilit este cel mai mic dintre cele 12 județe care nu aveau asigurat contract cu transportatorii: 0,24 lei/km. Într-o lună cu cel mult 23 de zile, eleva va primi 331,2 lei, față de 500 de lei cât plătește în realitate abonamentul. Cu cât scade numărul zilelor, cu atât scade și valoarea abonamentului.

Pe 26 ianuarie, ministrul Deca le-a dat temă inspectorilor ca luni să adune de la școli calculele cu sumele forfetare pentru elevii navetiști din cele 14 județe unde nu se pot acorda abonamente gratuite.

Suma forfetară de care beneficiază fiecare elev se stabileşte pe baza valorii unitare lei/kilometru înmulţită cu numărul de kilometri parcurşi zilnic între domiciliu/reşedinţă şi unitatea de învăţământ şi numărul de zile de cursuri din luna de analiză.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Seară de sărbătoare la Teatrului „Mihai Eminescu” - „Gala 500” Toastmasters Botoșani!

astăzi, 10:50

Clubul Toastmasters din Botoșani, marchează un moment festiv în activitatea sa: Gala 500. Evenimentul va fi celebrat marți, 3 iunie, începând cu ora 18:00, în sala Teatru...

Nu scăpăm de ploi! Meteorologii au prelungit Codul Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 09:57

Meteorologii au prelungit Codul galben ploi însemnate cantitativ pentru județul Botoșani, până pe 27 mai, la ora 10:00.  În intervalul menționat, cantitățile de apă vo...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (355)

astăzi, 09:35

De la Uniunea Armenilor din România (sucursala Botoșani), prin amabilitatea domnului Cristian Lazarovici,  primesc volumul cu lucrările  trimise  la Festivalul de caricaturi și...