Tot mai multe școli din România au ajuns în imposibilitatea de a mai plăți salariile cadrelor didactice.
În acest moment vorbim de peste 40 de unități de învățământ din Buzău care nu mai au bani pentru salariile profesorilor chiar din luna octombrie, și în paralel, de alte aproximativ 100 de unități de învățământ din Vrancea. Aceștia din urmă nu mai au banii necesari pentru plată salariilor pe următoarele două luni, susțin reprezentanții Sindicatul Liber din învățământ (SLI) Vrancea.
Vorbim de un fenomen care începe să se generalizeze în România, rând pe rând, tot mai multe școli anunțând că rămân în cel mai scurt timp fără bani.
Potrivit sindicatelor, situația este extinsă la nivelul întregii țări și se repetă la finalul fiecărui an, însă anul acesta, în lipsa unui guvern, nu se va putea face rectificarea bugetară, ceea ce dă peste cap întreaga salarizare a cadrelor didactice din țară.
Cele mai multe școli care sunt în această situație sunt din mediul rural, dar există și câteva unități de învățământ din oraș. Banii nu ajung din cauza costului standard pe elev, care stă la bază constituirii bugetului fiecărei unități de învățământ.
"În acest moment, avem 41 de unități școlare care au avut probleme cu salariile. În luna următoare când va veni data de plată a salariilor, cu siguranță acest număr se va dubla. Banii nu ajung, întrucât finanțarea care se face acum pe legea 1, finanțarea per căpița, nu asigură suficiențe fonduri școlilor pentru plată integrală a drepturilor salariale", a explicat Ion Dobre, lider al Sindicatului de Învățământ Preuniversitar (SIP) Buzău, conform stirileprotv.ro.
Acum, dăscălii din școlile cu bugete mici așteaptă să vadă dacă luna viitoare își pot primi salariile la timp și prin ce modalitate se va face acest lucru, mai ales că momentan nu există un ministru al Educației care să facă rectificarea bugetară necesară.
Și în celelalte județe din țară există riscul ca profesorii să nu își primească salariul la timp, tot din cauza bugetelor calculate în funcție de costul standard per elev.
Costul standard per elev este un etalon în funcție de care se calculează sumă de bani pe care o primește lunar fiecare unitate de învățământ de la Ministerul Educației, prin intermediul Inspectoratului școlar General.
Problema este că etalonul nu este bine gândit și provoacă mari diferențe între școli, spun sindicaliștii din învățământ.