Școala din Botoșani nerenovată de 60 de ani, cu toaletă în curte. Elevi: „E foarte urâtă, mizerie, cu găuri”

Școala din Botoșani nerenovată de 60 de ani, cu toaletă în curte. Elevi: „E foarte urâtă, mizerie, cu găuri”

Pentru mulți elevi din satele din județul Botoșani mersul la școală este o adevărată provocare. Aceeași situație poate fi pusă și pe seama cadrelor didactice, care, fără acces la internet și nici computer, eforturile lor pentru ca cei micuți să țină ritmul cu programa școlară sunt uriașe.

La Vicoleni, un sat uitat de lume, din comuna Ungureni, elevii visează că într-o zi vor avea și ei o școală, modernă, dotată cu materiale didactice necesare. Pereții sunt crăpați, băncile sunt șubrede, iar podelele sunt vechi de zeci de ani. Într-una din clase, un profesor predă la trei clase simultan, potrivit antena3.ro.

Din aceste motive, de Ziua Națională a României, vedetele de la Antena 3, se vor duela în gastronomie pentru câte o unitate de învățământ din mai multe regiuni din țară.

Potrivit reporterilor antena3.ro, un copil a fost întrebat ce ar dori să se schimbe la școală, iar el a răspuns șovăitor că „parchet, soba, băncile și tavanul, aproape cade jos”.

Elevii își doresc să aibă o școală frumoasă, modernă, cu bănci noi și parchet. În clădirea veche de zeci de ani au învățat și părinții lor, podeaua nu a fost niciodată schimbată, iar băncile se clatină și cei mici abia pot învăța să scrie.

”Niște uși de termopan, atât s-au pus. Tavanul e același, s-a mai modificat, dar foarte puțin. Nu sunt bani. Problema e cu tavanul, acoperișul că e cel mai vechi, poate să cadă, se mișcă banca. Podelele sunt un pic denivelate. Au scânduri care sunt de 50-60 de ani” , a povestit o localnică.

Profesorul Viorel Butnaru este modest și își dă silință să învețe simultan copii din trei clase: întâia, a II a și a IV-a. În timp ce cu unii elevi face calcule matematice, pe alții îi învață despre Eminescu.

”Copiii merită ce e mai bun, dar ce să facem? Cât ne dă domnul primar, atât se poate. Da, copiii dacă ar avea mai multe mijloace i-ar ajuta foarte mult”, mai spune profesorul pentru antena3.ro.

O muncă titanică, la fel cum este și cea de recuperare a orelor pierdute. Mai ales că în școală nu este internet, iar în localitate semnalul nu este nici el prea bun.

”E o zonă unde nu se prea prinde internet, online-ul se întrerupea des. Nu se auzea bine, pârâituri, chestii, foarte greu s-a lucrat în astea 2 săptămâni online. Că să putem merge înainte am lucrat și pe whatsapp, 4-5 căi suplimentare, vă dați seama.....3 clase, dacă îi lași 3 săptămâni sunt la pământ. În pauze, toți cei 45 de școlari și preșcolari ies în curtea școlii. Însă terenul de fotbal nu are porți, ci doar doua bețe, iar de multe ori copiii nu au nici minge. Toaleta este și ea departe în curte, iar condițiile sunt de nedescris”, adaugă Viorel Butnaru.

Copiii din Vicoleni însă nu-și pierd speranța. Cred cu tărie că într-o zi visul lor de a avea o scoală renovată și dotată modern va deveni realitate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
64

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
154

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
84

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...