Printr-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică, Ministerul Educației (ME) vrea să modifice cadrul legal pentru plata și decontarea transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Mai exact, printre altele, se dorește majorarea sumei acordate pentru transportul elevilor navetiști și reglementarea posibilității ca nivelul minim al acesteia să poată fi majorat prin hotărâre a Guvernului.
Mai exact, proiectul de OUG, care fost îmbunătățit față de varianta inițială în urma unor discuții purtate de reprezentanții ME cu cei ai asociațiilor de elevi, ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, ai Avocatului Poporului și ai societății civile, va aduce mai multe schimbări legate de regulile transportului elevilor ce învață în altă localitate decât cea în care locuiesc, scrie AvocatNet.ro.
Astfel, o primă măsură propusă este majorarea sumei destinate transportului elevilor ce fac naveta către școală. Mai exact, pentru transportul elevilor se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanţa de până la trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu șase lei/ lună pentru fiecare kilometru.
În prezent, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede că „decontarea cheltuielilor de transport (…) se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/ lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/ lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare”.
Elevii vor beneficia de plata în avans a sumei forfetare lunare. Aceasta va fi neimpozabilă și nu va fi luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/ sau a bursei de ajutor social.
În cazul în care costul transportului va fi mai mare decât suma forfetară, aceasta va putea fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare.
Dacă nici suma forfetară lunară majorată cu 100% nu va acoperi cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament ori pachet de bilete, diferența va putea fi decontată din bugetele consiliilor județene.
Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, astfel:
* contravaloarea a patru călătorii dus-întors/ lună;
* contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale.
Apoi, o altă modificare ce va fi adusă Legii educației prin proiectul de față este stabilirea cadrului legal ce va permite autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse şcolare pentru transportul de la ori până la unitatea de învăţământ în toate etapele învățământântului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal. Acum, legislația se referă doar la elevii din învățământul primar.
În fine, proiectul stabilește că valoarea minimă a sumelor acordate elevilor pentru transport vor putea fi majorate prin hotărâre a Guvernului.