"Școala Altfel", la Lunca și Zlătunoaia: Pompierii i-au învățat pe elevi cum să aibă grijă de frații mai mici! (Foto)

Pompierii le-au explicat și cum trebuie să reacționeze în cazul în care cel mic are nevoie de ajutor medical în urma unui accident casnic fie că vorbim de arsuri sau opăriri, înghițire corpi străini, traumatisme sau intoxicații, dar și în caz de incendiu sau cutremur.

Grija pentru frații mai mici a fost lecția predată de pompieri, elevilor de la Școala Gimnazială nr. 1 Lunca și Școala Gimnazială Zlătunoaia, astăzi. Aceștia le-au explicat cât de periculos este să lase la îndemâna celor mici obiecte care pot bloca căile respiratorii, aparate electrice care pot provoca arsuri sau vase cu lichid fierbinte cu care cel mic ar putea să se opărească. Nu au omise nici sfaturile legate de produsele cosmetice sau medicamentele care trebuie să fie ținute în locuri unde frații mai mici nu au acces, știut fiind faptul că înghițite pot genera intoxicații grave.

 

Ținând cont de faptul că în județul Botoșani au fost situații în care copii nesupravegheați s-au rănit cu uneltele ascuțite din gospodărie, elevilor li s-a reamintit că acestea trebuie depozitate în magazii.


Pompierii le-au explicat și faptul că în case și gospodării există numeroase situații în care cei mici ar putea fi în pericol de înec și i-au îndemnat să acopere cu capace orice vas cu apă din curte sau casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie, etc. La fel și fântâna. Orice groapă cu apă poate pune în primejdie copilul mic și trebuie îngrădit accesul în aceste zone.

Pe timpul activităților au mai fost transmise următoarele sfaturi:

- nu lăsați la îndemâna fraților mai mici obiecte de uz casnic – foarfece, forfecuțe, lame, ace, bricege, andrele de tricotat, cârlige de croșetat etc;

- păstrați în sertarele din partea de sus cuțitele, furculițele, scobitorile, tirbușoanele și orice ustensile din bucătărie;

- așezați în dulapurile de haine eșarfele, fularele, cordoanele, curelele. Din joacă, frații mai mici le pot înfășura în jurul gâtului, neavând abilitatea de a le mai desface.


Pompierii le-au explicat și cum trebuie să reacționeze în cazul în care cel mic are nevoie de ajutor medical în urma unui accident casnic fie că vorbim de arsuri sau opăriri, înghițire corpi străini, traumatisme sau intoxicații, dar și în caz de incendiu sau cutremur.

La finalul întâlnirii, elevii au primit câte o broșură din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”, editată cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Botoșani și Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Botoșani, care conține sfaturi pentru înlăturarea pericolelor din mediul casnic.

Activitatea s-a desfășurat în baza protocolului de colaborare încheiat între unitatea de învățământ și ISU Botoșani, în cadrul programului național „Școala Altfel”.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani: Doi tineri prinși de polițiști imediat după ce au spart un magazin! (Video)

Friday, 25 July 2025

La data de 25 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, cercetați sub aspectul...

Risc de viituri rapide până la miezul nopții: S-a emis Cod Galben de inundații pe râul Prut!

Friday, 25 July 2025

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Prut și afluenții acestuia și au instruit Cod galben, valabil astăzi, între orele 20:45 - 24:00...

Sesiune de examene Cambridge English, susținută astăzi la Cambridge Star Botoșani! (Foto)

Friday, 25 July 2025

Vineri, 25 iulie 2025, Botoșani – 73 de copii cu vârste între 7 și 12 ani au susținut astăzi, la Cambridge Star Botoșani, examenele Cambridge English din seria Young Learners En...