Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a publicat în consultare publică un proiect de ordin care reglementează înființarea și organizarea programelor universitare de masterat didactic și a celor de formare psihopedagogică pentru certificarea competențelor în vederea exercitării profesiei didactice.
Acestea se aplică în conformitate cu legile educației Deca-Iohannis 198/2023 și 199/2023 și presupun apariția masteratelor didactice de un an și un an și jumătate pentru viitorii profesori.
Masteratul didactic, în forma propusă de minister, poate avea o durată de 60 sau 90 de credite ECTS. Durata de un an corespunde celor 60 de credite, iar cea de un an și jumătate este echivalată cu 90 de credite. Aceste programe se vor organiza doar în regim cu frecvență, potrivit metodologiei puse în consultare.
„Programul de studii universitare de masterat didactic de 60 de credite de studii transferabile ECTS/SECT se organizează pentru absolvenții programelor de licență care au parcurs un program de formare psihopedagogică de 30 de credite de studii transferabile ECTS/SECT” (art. 5, alin. 1).
Admiterea se poate realiza pe baza unui dosar, interviu, eseu motivațional, portofoliu sau alte probe stabilite prin regulament intern.
De asemenea, în planul de învățământ al actualului masterat didactic de Limba și literatura română al Universității din București, sunt prevăzute aproximativ 78 de ore de practică pedagogică (6 ore pe săptămână, timp de circa 13 săptămâni în semestrul I).
Varianta propune trei tipuri de practică pedagogică: una simplă observațională și de predare de 6 ore pe săptămână, cu o zi dedicată pe săptămână, apoi 90 de ore de practică pedagogică comasată tip I în semestrul I și alte 90 de ore în semestrul II.
- Practica pedagogică comasată presupune activitate full-time într-o școală, timp de trei săptămâni consecutive, conform documentului, iar asta ar însemna 120 de ore luând în calcul 15 zile lucrătoare de câte 8 ore cât programul oricărui profesor.
Mai multe detalii pe EduPedu.