Profesorii concediați în urma măsurilor de criză vor fi suplinitorii, spune ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. Acesta a lăsat de înțeles că oamenii „care sunt angajați pe un an de zile sau pe plata cu ora, contracte care în vară se încheie” nu vor mai fi reangajați de la 1 septembrie în școlile în care numărul de norme va crește, la fel și efectivele de elevi într-o clasă, iar plata cu ora va fi limitată și redusă considerabil ca sumă.
Profesorii care rămân vor munci mai mult timp de predare pe aceiași bani. Ministrul spune că nu va pleca „nimeni care are contract care ar fi valabil pe o perioadă mai lungă de un an”.
Potrivit Edupedu, ministrul a declarat joi seara, la Antena 1, că „noi avem în sistem oameni care sunt angajați pe un an de zile sau pe plata cu ora, contracte care în vară se încheie. Nici dacă n-ar fi fost aceste măsuri nimeni nu avea garanția că acele contracte în toamnă vor fi continuate, fiindcă se făceau contracte noi în funcție de câte ore libere rămâneau, câte din acele ore au fost ocupate de titulari între timp având concursuri de titularizare. Deci ce am spus este că nimeni care a avut și are contract în derulare nu pierde, fiindcă noi avem 30.000 peste chiar peste 30 de mii de norme la plata cu ora, s-ar putea să fie mai puțini, o să fie sigur, dar nu era garanția nici dacă nu erau aceste măsuri”.
Profesorii suplinitori, în marea lor majoritate profesori calificați, sunt profesorii care au contract de muncă pe perioadă determinată de 1 an pentru că fie nu există post cu viabilitate mai mare, fie nu există numărul de ore necesare într-o singură școală pentru se a putea angaja pe o durată mai mare.
Întrebat de protestele profesorilor și de anunțata boicotare a începutului de an școlar, Daniel David a spus că „sindicatele au dreptul să facă acest lucru. Eu le-am și spus și discuțiile cu ei. Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza economică măcar în educație. Pentru mine nu este o problemă s-o fac și să plec, pentru că pe mine mă interesează să funcționeze bine sistemul. Problema este că dacă nu înțelegem că alternativa la aceste măsuri o să ne ducă în zona disponibilizărilor, nu înțelegem lumea în care trăim și vremurile pe care le avem. În aceste săptămâni care urmează, în august, dacă noi primim o evaluare internațională pentru țară negativă vom avea probleme majore din toamnă”.