Ministrul Educației a constituit un grup de lucru anti-bullying. Are 63 de psihologi, profesori și specialiști voluntari care vor întocmi normele de aplicare ale Legii anti-violență din școli

Ministrul Educației a constituit un grup de lucru anti-bullying, format din 63 de membri, potrivit ordinului de ministru nr. 3019 din 10 ianuarie 2020 publicat în Monitorul Oficial.

Grupul este format din psihologi, persoane din organizații non-guvernamentale, profesori. Printre membrii grupului se numără Renate Weber – Avocatul Poporului, Dragoș Iliescu – directorul Școlii Doctorale de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București, Ovidiu Pânișoară – directorul Departamentului de Formare a Profesorilor de la Universitatea din București, reprezentanți ai FSE Spiru Haret și părinților, scrie Edupedu.ro.

Grupul de lucru a fost înființat prin invitație publică, pe bază de voluntariat, pentru elaborarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor legale care interzic bullying-ul în școli (normele de aplicare a art. 7 alin. (11), art. 56 și ale pct. 6 din anexa la Legea educației naționale nr. 1/2011, prevederi introduse prin Legea 221/2019).

Parlamentul a votat la începutul lunii decembrie 2019 o modificare la Legea Educaţiei Naționale, prin care defineşte ca violenţă psihologică-bullyingul, care este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale si/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, care are drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în ceea ce privește bullyingul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concluzii după ședința CSAT: Au avut loc atacuri cibernetice la alegerile prezidențiale, iar TIk-Tok a favorizat un candidat!

astăzi, 17:13

Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis. Consiliul Suprem de Ap...

Tânăr de 25 de ani, transportat la spital după ce s-a răsturnat cu mașina într-o localitate din Botoșani! (Foto)

astăzi, 16:56

Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, în localitatea Răchiți, joi după-amiază. La caz s-au deplasat pompierii di...

PSD Botoșani: Orașul Flămânzi votează cu PSD pentru că un Guvern social-democrat este garanția creșterii pensiilor și salariilor și accesului tinerilor pe piața muncii (Foto)

astăzi, 15:30

PSD e singurul partid cu programe dedicate tinerilor și familiilor din diaspora care decid să se întoarcă în România și să se angajeze sau să-și deschidă o afacere. &bdquo...