Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevii de liceu: „Sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase”!

Ministerul Educației respinge afirmațiile conform cărora Istoria și Geografia vor fi scoase din programa școlară pentru elevii de liceu.

Bogdan Cristescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat luni că propunerile de planuri-cadru pentru liceu nu scot discipline precum Istoria românilor sau Geografia din programa școlară.

„Am văzut în spaţul public o abordare de tipul: nu mai este Istoria României la clasa a XII-a şi Istoria României de clasa a XII-a se dă la Bacalaureat. Programele vor fi reorganizate, supuse dezbaterii publice şi atunci implicit programa de Bacalaureat ia urma trunchiului de clasa a IX-a şi clasa a X-a majoritar. (...) Dacă ne punem problema studierii Istoriei Românilor – şi am văzut că în spaţiul public circulă informaţia că am tăiat din clasa a XII-a Istoria Românilor care este pentru Bacalaureat, facem precizarea că programa se va reorganiza conform cerinţelor”, a declarat Bogdan Cristescu, într-un webinar.

Secretarul de stat a ținut să precizeze faptul că „Istoria, ca şi Geografia au un rol foarte important în CS flexibil de la profilul umanist şi precizăm clar că, la profilul umanist specializarea Filologie, CS flexibil şi CDEOŞ au o alocare între 16 şi 26 de ore per total liceu, iar la specializarea Filologie au o alocare între 20 şi 30 de ore per total liceu, spaţiu suficient pentru a integra la oferta şcolii şi la decizia elevilor Istoria foarte clar particularizată”.

De asemenea, oficialul a explicat că disciplinele Istoria Evreilor-Holocaustul şi Istoria comunismului au fost introduse în școli prin lege, iar propunerea de plan-cadru respectă legislaţia în vigoare.

„Am văzut abordarea: s-a scos Geografia. Aceasta este o afirmaţie falsă. Geografia a rămas obligatorie la casa a IX-a şi la clasa a X-a cu acelaşi număr de ore ca şi până acum şi a trecut în curriculum de specialitate la filiera teoretică profilul umanist şi profilul filologie şi la filiera tehnologică. La profilul umanist în clasa a IX-a şi a X-a numărul de ore alocat geografiei a rămas identic cu ceea ce este acum, iar elevii interesaţi de la profilul real pentru clasa a XI-a şi XII-a, unde s-a diminuat cu o oră, pot face acest lucru prin CDEOŞ, geografie adaptată intereselor lor. La filiera teoretică, profilul umanist, specializarea ştiinţe sociale în propunere numărul de ore alocat geografiei este identic inclusiv la clasele XI-a şi a XII-a cu cel din planurile cadru în vigoare, iar CDEOŞ-ul va aduce doar un plus. La specializarea Filologie, proiectele de plan-cadru chiar suplimentează situaţia actuală cu câte o oră la clasa a XI-a şi a XII-a”, a mai transmis reprezentantul Ministerului Educației.

Cât despre statutul Limbii latine şi Literaturii universale, Bogdan Cristescu a afirmat că noile planuri-cadru propun ca profesorul să nu mai fie „încorsetat într-o programă unică” şi prevăd între 16 şi 26 de ore per total liceu, iar profesorii de la filologie şi ştiinţe sociale pot propune studiul acesteia.

„Sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase. Ceea ce s-a intervenit: a fost scos caracterul obligatoriu, unic pentru toţi elevii în materie de conţinuturi. Trunchiul comun este valabil pentru toţi”, a afirmat secretarul de stat Bogdan Cristescu, potrivit realitatea.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O botoșăneancă de 50 de ani are nevoie urgent de un loc de muncă: „Am ajuns la disperare!"

astăzi, 19:45

O femeie de 50 de ani, singură, are nevoie urgent de un loc de muncă stabil. Cheltuielile cresc și nu are cu ce să le plătească. A lucrat 20 de ani în comerț, prin urmare are cunoștin...

Ordinul privind perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului pentru 2025, publicat în Monitorul Oficial!

astăzi, 18:45

Potrivit acestui act normativ, se interzice pescuitul comercial, recreativ și familial al speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, astfel: - știuca, în perioada 1 februar...

Oferta de studii a UAIC pentru anul universitar 2025-2026: Programe de studii și la filiala din Botoșani!

astăzi, 17:45

La cele 15 facultăți ale Universității, candidații au la dispoziție 231 programe de studii, dintre care 98 la studii de licență și 133 la studii de masterat. Oferta de anul acesta cuprinde...