Trei licee cu profil agricol din județul Botoșani – Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni și Liceul Tehnologic „Demostene Botez” Trușești – primesc, în acest an, 540.000 de lei de la Ministerul Agriculturii pentru investiții specifice și asigurarea unor cheltuieli materiale, deci câte 180.000 lei fiecare liceu agricol.
Toate cele trei unități de învățământ au depus proiecte și draft-uri de buget care au fost aprobate pentru finanțare.
„Fiecare liceu a depus proiecte pe ceea ce ar avea nevoie. De exemplu, Liceul Trușești vrea să achiziționeze un tractor, iar celelalte două utilajele necesare echipării tractoarelor pe care le-au luat anul trecut. Deci, vorbim de echipamente și tehnică pentru punerea în aplicare a normei didactice specifice agriculturii”, a explicat Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.
Cele trei licee au trecut în subordinea Ministerului Agriculturii prin intermediul DAJ Botoșani în urmă cu doi ani. Atunci, Cristian Delibaș sublinia că cele trei unități de învățământ sunt „licee cu renume în domeniu agricol cu performanțe atât județene, cât și naționale” și că doar județul Iași mai are alături de Botoșani trei licee cu profil agricol.
La finele anului trecut, liceele cu profil agricol din județ au primit dotări în valoare de 525.000 de lei. Astfel, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani și Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni au primit câte un tractor românesc și dotările necesare tehnologiei de lucru, în timp ce Liceul Tehnologic „Demostene Botez” Trușești a primit dotările necesare înființării fermei didactice și pentru două laboratoare de profil agricol.
„Este o colaborare benefică ambelor părți, cea dintre Ministerul Agriculturii și liceele tehnologice cu profil agricol din județul Botoșani. Fiecare dintre părți aduce plusvaloare acestui parteneriat: Ministerul Agriculturii prin dotarea bazei materiale a liceelor în cauză, iar unitățile de învățământ vin cu resursa umană de calitate și absolvenții ale căror certificate de calificare profesională îi vor face să lucreze, în continuare, în domeniul agricol”, a declarat, pe de altă parte, Daniel Botezatu, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.
Anunțul a venit după ce vineri, 11.06.2021, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a desfășurat ședința de lucru organizată de Biroul de învățământ liceal agricol cu directorii unităților de învățământ liceal agricol.
Activitatea a fost coordonată de secretarul de stat Mihai Micu și a avut pe ordinea de zi prezentarea obiectivelor generale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind fundamentarea Strategiei de dezvoltare a învățământului preuniversitar agricol pentru următorii 4 ani, prezentarea stadiului de finanțare a învățământului liceal agricol, a surselor de finanțare și a bugetului alocat pentru anul 2021 și perspectivele privind sursele de finanțare alternative pentru liceele agricole in perioada 2021-2027.
În cadrul activității, fiecare liceu participant și-a prezentat oferta unității școlare, a prezentat problemele cu care se confruntă unitatea de învățământ și apoi au fost prezentate rezultatele cheltuirii fondurilor alocate în bugetul anului 2020.