Masa caldă într-o școală din Botoșani, între nemulțumirile părinților și cutiuța dorințelor! „Toți vor să găsim vinovați și e simplu, dar nu asta este soluția!” (foto)

În multe dintre satele județului Botoșani problema absenteismului și a abandonului școlar reprezintă un fenomen social puternic. De la absenteism se ajunge ușor la abandon școlar. Astfel, mulți copii renunță să își continue studiile din cauza problemelor de acasă ori a lipsei banilor. Unii se maturizează devreme și îmbrățișează calitatea de „adult” sau chiar cea de părinte pentru frații mai mici.

Masa caldă într-o școală din Botoșani, între nemulțumirile părinților și cutiuța dorințelor! „Toți vor să găsim vinovați și e simplu, dar nu asta este soluția!” (foto)

Programul „Masă caldă”, care ulterior s-a transformat în „Masă sănătoasă”, este un instrument salvator pentru autoritățile care încearcă să combată fenomenul absenteismului și abandonului școlar din mediul rural în special. Chiar profesorii și directorii de școli spun că acest program are un impact pozitiv în comunitățile defavorizate, iar unii copii vin la școală doar pentru a primi acest pachețel zilnic.

Situație nefericită la Coțușca

De aproximativ o lună de zile, Liceul Tehnologic din Coțușca este beneficiarul programului „Masă sănătoasă”. Săptămâna trecută, după mai multe situații repetate, o mamă a tras un semnal de alarmă cu privire la sendvișurile pe care copiii le primesc. Copilul ei ar fi ajuns acasă după școală cu mâncarea în ghiozdan, iar când a deschis rucsacul „mirosea îngrozitor de la mâncare”.

Femeia a povestit pentru Știri.Botoșani.Ro că pachețelul primit de copil prinsese mucegai.

„Nu sunt omul care să mă cert sau să dau vina pe cineva. Am zis că poate e o greșeală, că poate de la căldură, dar n-am dat importanță. Însă astăzi când am deschis ghiozdanul mirosea îngrozitor de la mâncare, un miros insuportabil. Castraveții nu vă pot spune cum miroseau, erau mucegăiți pur și simplu. Șunca era foarte lipicioasă, iar pâinea avea un miros de... Doamne”, ne-a relatat femeia.

După acestea, mama copilului a pus mâna pe telefon și a informat-o pe diriginta clasei care, la rândul ei, l-a anunțat pe directorul unității de învățământ.

Când am publicat pozele pe grupul clasei au mai fost mămici care au spus că nu este singurul sendviș care arată așa. Doamna dirigintă a spus că o să îi aducă la cunoștință domnului director”, a adăugat femeia.


Contactat telefonic de reporterii Știri.Botoșani.Ro, Mihai Cornel, directorul Liceului Tehnologic din Coțușca, confirmă faptul că i s-a adus la cunoștință situația și că a luat legătura și cu furnizorul care a câștigat licitația pentru Programul „Masă sănătoasă”. Reprezentanții firmei care livrează mâncarea la Coțușca spun că ei zilnic fac 2500 de pachețele și dacă sunt sesizate probleme cu ele pot veni imediat să le schimbe.

„Am discutat cu furnizorul și au spus că în momentul în care li se dă copiilor masa caldă durează foarte mult până ajung ei acasă să mănânce. Noi când o primim chiar o și distribuim, ei au ținut-o așa. Furnizorul vine în fiecare zi, desface pachetele și le arată în ce stare sunt. S-a întâmplat ceva atunci, iar furnizorul ne-a spus că trebuia să le spunem pe loc. Eu am primit sesizarea a doua zi și nu știu câte zile a durat până să anunțe. Furnizorul a spus că dacă sunt probleme trebuie să îi anunțăm și imediat înlocuiesc sendvișul în cauză”, ne-a declarat Mihai Cornel, directorul Liceului Tehnologic din Coțușca.

„Nu am mai primit sesizări de acest gen”

Programul „Masă sănătoasă” se derulează la Coțușca de aproximativ o lună de zile. Perioadă în care n-au mai venit sesizări de acest gen pe masa directorului.

În primele zile de la demararea proiectului în comună a fost schimbată și componența sendvișului, deoarece copiilor li s-a părut stricată brânza pe care furnizorul o pune în pachet. Directorul spune că, de fapt, era o brânză topită și atunci a discutat cu reprezentanții firmei, care au înlocuit brânza topită cu un cașcaval.

Nu am mai primit sesizări de acest gen. Programul este prin Primărie, noi suntem doar beneficiarii acestui program ca unitate școlară. Ea trebuie consumată în maximum două ore de la distribuire. La mine a venit dirigintele și mi-a spus această problemă, eu am luat toate măsurile, dar nici noi nu ne putem asuma răspunderea, pentru că nu știu cum îl ține copilul, când îl desface, când îl mănâncă și în ce condiții îl ține. Și aici trebuie condiții, a adăugat Mihai Cornel.

Cutiuța dorințelor la Coțușca

Aceste pachețele pe care le primesc prin intermediul Programului „Masă sănătoasă” aduc bucurie în sufletele copiilor. Sunt unii elevi care vin la școală datorită acestei mese pe care o primesc și astfel se combat două fenomene îngrijorătoare la nivelul județului Botoșani, dar și în țară: absenteism și abandon școlar.

Directorul ne-a mai povestit că la nivelul unității de învățământ au avut o „cutiuță a dorințelor” în care fiecare copil punea un bilețel cu ce și-ar dori el. Cele mai multe dorințe erau despre mâncarea pe care o primesc la școală.

„Un impact foarte pozitiv (n.r. impactul programului „Masă sănătoasă” în rândul copiilor). Să vă spun și de ce este pozitiv. Noi am avut la nivel de unitate o cutiuță a dorințelor copiilor. Pentru copiii de la liceu am avut anul trecut masă caldă, am avut o firmă de la noi din localitate care a câștigat licitația și le aducea copiilor de la școală masă caldă prin Programul Rose. Anul acesta a fost o perioadă când n-a fost nici corn, nici lapte și toți întrebau când primesc și ei corn și lapte. Le-am explicat că nu ține de noi asta, ci de Consiliul Județean. Toată lumea este mulțumită de această masă caldă și bine ar fi să fie permanent în unitățile școlare. Noi aici la Coțușca suntem o zonă mai defavorizată. Sunt copii care vin la școală doar pentru acest pachețel. Are un impact mare, prin acest lucru combatem și absenteismul la nivelul unității școlare”, a declarat Mihai Cornel.

În Coțușca sunt peste 400 de elevi care primesc zi de zi o masă la școală. Asta în funcție de prezența din ziua respectivă.

Peste 400 de elevi beneficiază de acest pachețel, în funcție de prezența elevilor. Noi oferim furnizorului prezența de dimineață și ei în funcție de asta fac pachetele”, a mai spus directorul școlii.

„Păcat că nu am fost sesizați în momentul respectiv”

Directorul școlii recomandă părinților, dar și cadrelor didactice, să anunțe imediat conducerea în cazul în care au cunoștință de situații asemănătoare, pentru a se putea lua imediat măsurile necesare.

„A fost o situație neplăcută, păcat că nu am fost sesizați în momentul respectiv, pe loc. Dacă era așa, era foarte bine. Toți vor să găsim vinovați și e simplu, dar nu asta este soluția. Și furnizorul, și primăria, toată lumea este implicată pentru binele copiilor. De asta s-a cerut și acest proiect, care este benefic și are multe avantaje pentru comunitatea noastră”, a completat Mihai Cornel, directorul Liceului Tehnologic din Coțușca.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani, până acum nu au mai fost astfel de sesizări privind calitatea mâncării pe care copiii o primesc la școală.

„Până acum nu avem sesizări primite de la școli despre astfel de situații. Programul Masă caldă, care a devenit Masă sănătoasă, este în 21 de unități de învățământ din județul Botoșani și din municipiu”, a declarat prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

astăzi, 10:17
539

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
4542

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1286

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...